У РС нема опасности од радијације

БАЊА ЛУКА – На територији Републике Српске нема опасности од радијације, а ситуацију се и даље редовно прати, речено је Срни у Институту за заштиту здравља РС. Портпарол Института Милка Мрђа рекла је да се висина радијације прати помоћу гама станица и аутоматског система за рану најаву ванредног догађаја, а да се сервер система налази […]

понедељак, април 4, 2011 / 13:43

БАЊА ЛУКА – На територији Републике Српске нема опасности од радијације, а ситуацију се и даље редовно прати, речено је Срни у Институту за заштиту здравља РС.

Портпарол Института Милка Мрђа рекла је да се висина радијације прати помоћу гама станица и аутоматског система за рану најаву ванредног догађаја, а да се сервер система налази у Центру за заштиту од зрачења у Институту за заштиту здравља РС.

Она је нагласила да систем омогућава детекцију повећања зрачења у околини у случају нуклеарне или радијационе несреће у окружењу чије би се посљедице осјетиле у нашој непосредној близини.

Начелник Центра за заштиту од зрачења Института за заштиту здравља РС Јелена Маринковић рекла је да ће Институт за заштиту здравља РС и у наредном периоду свакодневно извјештавати о амбијенталним дозама гама зрачења.

"Континуирано пратимо амбијенталне дозе које се у протеклом периоду, од хаварије у Јапану, нису повећале", рекла је Маринковићева.

О амбијенталним дозама гама зрачења грађани се могу информисати на интернет страници Института. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *