У парламенту БиХ нема већине за нулту стопу ПДВ

Клуб посланика СДС у Представничком вијећу Парламентарне скупштине БиХ предложио је измјене и допуне закона о ПДВ којим би се увела нулта стопа ПДВ на одређене производе. Циљ је заштити најугороженије становништво у БиХ кажу у СДС-у али њихов приједлог не подржава парламентарна већина. СДС је предложио увођење нулте стопе ПДВ-а за све врсте хљеба, […]

уторак, март 25, 2014 / 15:38

Клуб посланика СДС у Представничком вијећу Парламентарне скупштине БиХ предложио је измјене и допуне закона о ПДВ којим би се увела нулта стопа ПДВ на одређене производе.

Циљ је заштити најугороженије становништво у БиХ кажу у СДС-у али њихов приједлог не подржава парламентарна већина.

СДС је предложио увођење нулте стопе ПДВ-а за све врсте хљеба, млијека и млијечних производа, дјечију храну, за лијекове и здравствена помагала, за сточни храну и садни материјал те за учила информационе и комуникационе технологије за све нивое образовања.

Парламентарна већина не подржава приједлог СДС-а јер, како кажу, ради се о предизборном закону који нема економску оправданост, угрожава финансијску стабилност Буџета БиХ, а нема ни позитивно мишљење Управног одбора Управе за индиректно опорезивање.

Поручују да БиХ ионако има најнижу стопу ПДВ-а у Европи. По њима не може се увести нулта стопа ПДВ-а већ евентуално нека смањена од 7 до 10% али би се у том случају ПДВ за остале производе мора подићи на бар 20%.

Из СДС-а поручују да је ово трећи пут да они предлажу измјене закона о ПДВ-у тако да се не ради о предизборном закону.

,,Они који се не слажу са увођењем нулте стопе ПДВ-а на основне животне намирнице и лијекове нека се правдају незадовољним грађанима који протестују сваки дан тражећи социјалну и економску правду. Њима треба да објасне како то неки могу имати све, а неки ни за хљеб? Зашто се наводно залажу за повећање наталитета, а храна и опрема за бебе су прескупи? Зашто су нам лијекови најскупљи у регији? А ако се брину да неће бити пара у буџету нека престану красти на тендерима и јавним набавкама”, каже Александра Пандуревић посланик СДС-а.

Судбина Измјена и допуна закона о ПДВ-у зависиће од Управног одбора Управе за индиректно опорезивање јер је БиХ вјероватно једина земља у свијету у којој Закон о порезу на додатну вриједност не може донијети Парламент без сагласности институције која убире тај порез.0 КОМЕНТАРА

 1. Ovaj prijedlog nije pravno utemeljen i kao takav predstavlja klasični predizborni zakon i srozavanje budžeta države za par stotina miliona. Jedinu opravdanost za smanjenje PDV-a ima dječija oprema i to je sve, a sve otalo što oni predlažu se može proizvesti na selu.
  A smanjenje poreza na kompjutere i telefone stvarno nemam riječi, ovo guslar iz Gacka ne bi provalio a ne neko ko sebe naziva ozbiljnim političkim subjektom u ovoj državi.

 2. Kad treba da se povećaju plate budžetskim korisnicima, parlamentarcima, to snsd podržava. A kada treba da se uradi nešto od čega će običan čovjek imati koristi, to nije u interesu vladajućih političara.

 3. Dragiša Čović, 25.03.2014. 18:24:23 [109646]

  Molim te ne lupaj, a mislim na ovaj dio tvog komentara da ’emo imati koristi od smanjenog PDV-a na sve ove stavke koje su ovde pobrojane.

 4. Lupetaš, nije to samo dječija oprema već i sve osnovne životne namirnice.
  Manji PDV bi sigurno značio veći promet i na dugi rok bolje za privredu.

  Uglavnom odlican potez SDS-a, i još jedan autogol za crvene…
  Svaki dan sve bliže zatvorskim ćelijama.

 5. Mislim da ovakvim glupostima Aleksandra Pandurevic i SDS skupljaju jeftine politicke poene oni dobro znaju da bi MMF odmah obustavio sve isplate prema BIH a isto tako znaju da ulaskom u EU ta stopa ide na 24 posto prema tome od toga nema nista.

 6. Ова гарнитура СДС је најјаднија од оснивања ове мафијашке организације. Прије неколико дана изађоше са приједлогом изборног закона, данас са овом јефтином демагогијом.

  Само да подсјетим. ПДВ је уведен за вријеме владе Младена Иванића која је имала подршку СДС-а. Тада није било шансе да се уведе ни диференцирана, а камоли нулта стопа ПДВ за било шта.

  И сад ти исти причају другу причу.

 7. Neka Simo, samo za inat mrskim strankama treba PDV, ne samo zadržati ovako, nego ga treba povećati bar na 23%. BTW Mladen Ivanić baš nikakve veze s pedeveom nema, a plodove pedevea UIO je servirala vlasti SNSD-a 2006. Nisu mogli sebi doći kad su vidjeli koliko je tu para. Pa odamh udariše u potrošnju.B-)

 8. Jedinu matematiku je prije 4-5 godina napravila UIO (koga zanima ima na sajtu), ali je kombinacija stopa u startu bila pogrešna pa su i došli do lošeg rezultata. Meni bolje izgledaju ovi SDP, SNSD, HDZ poslanici koji bi kao dvije stope, ali im nešto danas ne pada na pamet koje bi bile moguće. Diverzija SDS je samo pokazala da o bilo kakvoj izmjeni režima PDV-a zadovoljne vlasti ne razmišljaju i zato im čestitam.;)

 9. Које су јајаре ови из СНСД-а, по сваку цијену би бранили оно што је донешено прије њих, без обзира како то функционише, само ако иде њима у корист. Па ПДВ је прво требало увести да профункционише на цјелокупном БХ тржишту, јер се фиктивне фирме накотиле и порез је било готово немогуће наплатити ни у једном ни у другом ентитету.
  После упсостављања ИО, било је простора за подешавање диференциране стопе, али СНСД је увијек био против било какве измјене, зашто, па није тешко погодити, увијек су били уз парнерске федералне странке и подударних интереса.

  Пошто нам је режимски систем показао да се у привреду разумије као у свемирске бродове (ни „Тесла“ им није могао помоћи), режим се бацио на оно што једино зна, отимај од народа до последње марке из џепа, удри порез и недај да се стопе смањују, иако дугорочно то доноси свима више штете него икакве користи.
  Куповна моћ ће и онако стагнирати до крајњих граница потрошачког умијећа преживљавања.

 10. Баш су безобразни. Игноришу паметне законске приједлоге СДС-а. Једино је питање зашто се ови сјетише овако важних закона (изборни и порески) мјесец-два прије расписивања избора. Ови приједлози немају везе са предизборном кампањом, случајно им наишла инспирација баш сада.
  Која неозбиљност…

 11. Ма јесте, како да није, поготово кад тако каже један високопозиционирани функционер СНСД-а Симо, кога сјећање баш не служи најбоље, али такав је к’о створен за такву функцију ПиаРА, а ово је већ трећи по реду предлог закона за измјену стопе ПДВ-а и сва три су од СДС-а, сва три су одбијена и сва три се не могу подвести под изборну рекламу, осим што је код вас владајућих режимлија свака година изборна. Сваке године се изборите за неке сопствене бенефиције и лична примања.

 12. Неки дан у Зворнику Цвијановићка изјави да је СНСД за диференцирану стопу ПДВ-а. Коме она просипа демагогију?

  Ово што предлаже СДС је сигурно у интересу грађана, али папагајско понављање странака власти да је ово предизборни маркетинг могу објесити мачку о реп, јер ми живимо и када су избори и када нису. То само говори да су њима у глави само предизборне рачунице, а не грађани.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *