У Харкову скуп 4.000 људи, траже аутономију за осам региона

Око 4.000 људи окупило се данас у центру Харкова, на истоку Украјине, тражећи аутономију за осам југоисточних региона те земље, а учесници скупа су, такође, руском конзулату доставили петицију у којој од Русије траже помоћ у обезбjеђивању поштеног референдума о федерализацији Украјине. Учесници скупа су након тога отишли и до конзулата Пољске са захтјевом да […]

недеља, март 30, 2014 / 19:18

Око 4.000 људи окупило се данас у центру Харкова, на истоку Украјине, тражећи аутономију за осам југоисточних региона те земље, а учесници скупа су, такође, руском конзулату доставили петицију у којој од Русије траже помоћ у обезбjеђивању поштеног референдума о федерализацији Украјине.

Учесници скупа су након тога отишли и до конзулата Пољске са захтјевом да Запад престане да се мијеша у унутрашња питања Украјине, пренио је Итар-Тас.

„Сви смо ми потомци република Доњецк-Криви Рог и Одеса. Увијек смо били истинска база наше земље”, наводи се у апелу који је прочитато лидер Грађанског форума Харкова, Јуриј Апухтин.

„Позивамо снаге југоисточних региона Украјине да се уједине, да формирају координациони савјет и супроставе се као јединствен фронт пучистима у Кијеву. Свој статус у овој земљи (Украјини) видимо као историјски оформљену југоисточну аутономију”, истиче се у апелу.

Апухтин је рекао да је са лидерима сличних скупова у Доњецку и Луганску постигнут споразум о заједничким акцијама.

Поред тога, учесници скупа су позвали да из кућног притвора буде пуштен познати активиста Игњат Кромској, који је ухапшен на основу оптужби да је организовао масовне нереде пошто је узео учешће у операцији истеривања радикала из зграде регионалне управе у Харкову почетком мјесеца, наводи руска агенција. 

Кијев одбацио руски предлог о федерализацији

Украјина је одбацила руски предлог за федерализацију те земље, позивајући Москву да престане да се мијеша у питања Кијева и концентрише се на сопствене проблеме.

„Препоручујемо Русији да престане да диктира ултиматуме сувереној независној земљи и усмјери пажњу на катастрофалну ситуацију и поптуно одстство права мањина (у Русији), укључујући ту и Украјинце”, саопштило је украјинско министарство спољних послова.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров позвао је данас Запад да подржи приједлог који има за циљ да се да више права омогући русофоним областима у Украјини у оквиру федералне структуре.

„Зашто Русија у пракси не усвоји федерализам који стоји у имену њене државе”, навело је украјинско министарство.

„Зашто се не би признали други језици, као и руски, као званични, укључујући украјински, језик милиона руских грађана”, додаје се.

„Бескорисно је проповедати другима. Научите да уредите своју земљу”, навело је украјинско министарство.0 КОМЕНТАРА

  1. Пих, кукавно еуромајданство угашено, а ови Украјинци као да не знају да Амери и НАТО интервенишу само тамо гдје прорачунају да су бар десет пута надмоћнији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *