У Грчкој демонстрирају и за, и против, и ни тамо ни вамо

На улице Атине и Солуна пред референдум у недељу изашли су демонстранти различитих убјеђења. Током једног протеста спаљена је застава Европске уније. Једна група демонстраната позива да се на референдуму у недељу гласа "не", односно против приједлога кредитора земље, а други који су за Европску унију траже за то да се гласа "да" за приједлоге, […]

петак, јул 3, 2015 / 01:00

На улице Атине и Солуна пред референдум у недељу изашли су демонстранти различитих убјеђења. Током једног протеста спаљена је застава Европске уније.

Једна група демонстраната позива да се на референдуму у недељу гласа "не", односно против приједлога кредитора земље, а други који су за Европску унију траже за то да се гласа "да" за приједлоге, а било је и оних који су позивали да се остане неопредељен.

Хиљаде присталица Комунистичке партије (ККЕ), њих око 6.000 према полиције, демонстрирало је у четвртак у Атини на тргу Синтагма испред парламента, позивајући гласаче да се не изјасне на референдуму у недељу.

Генерални секретар партије грчких комуниста Димитрис Куцумбас рекао је да је подијелио незваничне листиће које људи треба да убаце у коверте приликом гласања у недељу, и додао да не жели да заузме став ни за владу, ни за Европу.

Грчка љевичарска влада позвала је грађане да гласају против приједлога штедње које кредитори траже да би дали нову помоћ земљи. Неки то виде као гласање против ЕУ и позивају гласаче да се изјасне за те приједлоге.

Стотине демонстраната против Европе, међу којима много младих, ходали су у авенији близу Парламента. Многи од њих су носили кациге и гасне маске и чикали полицију у опреми за сузбијање демонстрација.

Једна европска застава спаљена је испред представништва Европске комисије у Атини, навео је фотограф агенције Франс прес.

У другој четврти главног града око хиљаду људи одговорило је на позив бившег социјалистичког премијера Јоргоса Папандреуа, који је на челу нове партије, ривала Пасока, и позива да се гласа "да" да референдуму, односно за приједлоге кредитора.

У Солуну је око 4.000 присталица гласања "да", предвођене градоначелником Јанисом Бутарисом изашло вечерас на улице да позове грађане да се изјасне за Европу. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *