У ЕУ армија незапослених младих људи

Млади људи у Европи све теже долазе до посла – У зони евра у „армију“ незапослених „улила“ се скоро четвртина младог радно способног становништва, упозоравају економски аналитичари. У Европи се већ говори о новој, изгубљеној генерацији, односно о младима од 18 до 25 година који су узалуд тражили посао и сада добровољно одлазе у социјалну […]

среда, март 6, 2013 / 15:55

Млади људи у Европи све теже долазе до посла – У зони евра у „армију“ незапослених „улила“ се скоро четвртина младог радно способног становништва, упозоравају економски аналитичари.

У Европи се већ говори о новој, изгубљеној генерацији, односно о младима од 18 до 25 година који су узалуд тражили посао и сада добровољно одлазе у социјалну самоизолацију.

Млади људи не могу да се запосле по завршетку студија пошто комапније не желе да узимају неискусне стручњаке. А што више сједе без посла, то се више "отеже" процес стицања неопходног професионалног искуства и све даље су им перспективе запошљавања.

Алармантан је податак да је међу младим Шпанцима и Грцима незапослена свака друга особа!

Тежак проблем омладинске незапослености погоршава то што послодавци не узимају младе на стални посао.

Младе узимају на три мјесеца по привременом уговору, и по истеку тог рока послодавац може да отпусти запосленог без исплате било каквих компензација.

Све то води ка томе да се у Европи током неколико деценија формира тзв. "двостепено тржиште" радне снаге.

У већини случајева омладина ради под крајње неповољним социјалним условима, без гаранција, без потребне социјалне подршке.

Истовремено, радницима старости 40, 50 и 60 година дају се све законом предвиђене гаранције.

Овај дисбаланс поткопава социјални мир у друштву, зато што се већи дио пензионог система држи на солидарном односу младе и старије генерације – упозоравају економски аналитичари.

Они који одлазе у пензију сада добијају пуну компензацију и прилично добру социјалну сигурност. Млади људи који сада тек почињу да раде могу да остану без ове социјалне заштите.

Сада европске власти покушавају да реализују читав низ програма за запошљавање омладине, засноване на миграционим механизмима ЕУ.

Из јужне Европе, посебно из Шпаније и Португалије, људи са цијелим породицама одлазе на рад, најчешће у Њемачку.

Али, тамо је тржиште радних мјеста одавно и активно засновано на радној снази из источне Европе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *