У Ефбиху претрпани затвори

У Федерацији БиХ тренутно 545 лица чека извршење затворске казне на слободи због недостатка смјештајних капацитета у казнено-поправним заводима. Из федералног Министарства правде саопштено је да се на крају 2014. године на слободи налазило 605 осуђеника. Од овог броја, 85 осуђених лица имало је изречену затворску казну од 30 дана, а 461 у распону од […]

понедељак, април 13, 2015 / 15:27

У Федерацији БиХ тренутно 545 лица чека извршење затворске казне на слободи због недостатка смјештајних капацитета у казнено-поправним заводима.

Из федералног Министарства правде саопштено је да се на крају 2014. године на слободи налазило 605 осуђеника.

Од овог броја, 85 осуђених лица имало је изречену затворску казну од 30 дана, а 461 у распону од мјесец дана до једне године.

Након извршене анализе, федерално Министарство правде је, у сарадњи са казнено-поправним заводима, до 24. марта обезбиједило додатних 60 мјеста за осуђена лица са списка такозваног чекања и то за осуђена лица којима је изречена дужа затворска казна у односу на остале или дуже чекају на извршење казне.

Због непостојања затвора на нивоу БиХ, лица која судови у БиХ осуде или им одреде притвор упућују се у један од 14 казнено-поправних завода у БиХ са ограниченим ћелијским капацитетима.

Федерални медији истичу да то представља велики безбједносни, али и економски проблем.

Гледано из безбједносне перспективе, у БиХ не постоји никакав гарант да ће лица која су осуђена затворском казном стварно завршити у затвору, што представља пријетњу грађанима БиХ, јер је очито да се осуђеници слободно крећу.

Када је ријеч о економском аспекту, превоз затвореника у казнено-поправне заводе представља финансијски проблем, јер су путовања често дуга, а самим тим су и трошкови превоза скупљи.

Министарства правде БиХ, Републике Српске и Федерације БиХ усвојила су 2004. године Заједничку стратегију о питањима притвора и затвора, а основни циљ био је ријешити проблем претрпаних смјештајних капацитета у казнено-поправним заводима у БиХ. 



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *