Турска: Погинуло 157 рудара, на стотине затрпано

У експлозији и урушавању рудника у западној турској покрајини Маниса погинуло је 157 рудара, а 75 повријеђено, изјавио је вечерас градоначелник те покрајине, позивајући се на здравствене званичнике. Џенгиз Ергин, градоначелник Манисе, рекао је за канал „ЦНН Турк” испред улаза у рудник, да је скоро 600 рудара било затрпано у вријеме експлозије, пренијела је агенција […]

уторак, мај 13, 2014 / 20:42

У експлозији и урушавању рудника у западној турској покрајини Маниса погинуло је 157 рудара, а 75 повријеђено, изјавио је вечерас градоначелник те покрајине, позивајући се на здравствене званичнике.

Џенгиз Ергин, градоначелник Манисе, рекао је за канал „ЦНН Турк” испред улаза у рудник, да је скоро 600 рудара било затрпано у вријеме експлозије, пренијела је агенција Ројтерс.

Рудник угља се налази у мјесту Сома, на око 250 километара јужно од Истанбула, али су агенције раније преносиле да их има више од 400.

Турски министар енергетике Танер Јилдиз је изјавио да је ситуација забрињавајућа и да ће акција спасавања трајати цијелу ноћ, пренијела је агенција АП.

Како наводе свјетски медији, под земљом се, у тренутку несреће, налазило око 580 радника, али су неки од њих успјели да побјегну после експлозије.

Спасилачке екипе налазе се на лицу мјеста и интензивно траже нестале рударе.

Предсједник Турске Абдулах Гул, наредио је регионалним властима да употребе сва своја расположива средства да спасу рударе, пренио је ББЦ.

Канал НТВ објавио је и да се министар Јилдиз упутио у Сому, како би надгледао операцију спасавања, у којој учествују четири одвојена тима.

Операцију спасавања омета ватра која још увијек гори у руднику, али спасиоци на све начине покушавају да убаце кисеоник у дијелове рудника који нису оштећени.

Према ријечима аналитичара, безбједност у турским рудницима далеко је испод нивоа већине индустријски развијених земаља.

Највећа несрећа у једном турском руднику догодила се 1992. године, када је, у близини Зонгулдака на Црном мору, погинуло 270 рудара. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *