Tуђман се сјетио: Исламски тероризам се родио у БиХ

Син бившег предсједника Хрватске Фрање Туђмана у интервјуу загребачком „Глобусу“ жестоко оптужио некадашњег бошњачког лидера.

среда, август 30, 2017 / 13:43

“Ово што се сада догађа по Европи, то се догађало у БиХ деведесетих година. Био је то зачетак данашњег исламског тероризма. Почињено је чак педесетак ритуалних одсијецања главе. Бригаде Армије БиХ које су носиле назив ‘муслиманске’ имале су арапске ознаке, ишли су у битке с покличем Аллах-у-екбер. Чињеница је да су од раних 90-их, и прије него што је избио рат, у БиХ почели долазити муџахедини, и то на позив самог Алије Изетбеговића”, рекао је Туђман који је аутор књиге “Друга страна Рубикона – Политичка стратегија Алије Изетбеговића”, која ће бити представљена у Загребу почетком септембра.

Додао је да је Алија Изетбеговић био један од кључних људи који су креирали историју, а његови су ставови постали службени ставови Странке демократске акције и Босне и Херцеговине.

Мирослав Туђман је посланик у Сабору, политичар и универзитетски професор и бивши први човјек хрватских обавјештајних служби.

“Уочи потписивања Дејтонског споразума Изетбеговић је муџахединима гарантовао да неће бити протјерани из БиХ. Чињеница је да су двојица од оних 18 који су срушили Свјетски трговачки центар имали искуство из борби у БиХ. Због тога је четири седмице након рушења WТЦ-а Алија Изетбеговић морао дати оставку”, рекао је Туђман.

Новинара „Глобуса“ занимало је како је по Изетбеговићу, аутору Исламске декларације, требала бити уређена модерна Босна и Херцеговина?

“Кључно је оно што је Изетбеговић дефинисао у својој зрелој фази, управо у Исламској декларацији, да је нација замјена Запада да би се уништио ислам. Наиме, он сматра да је ислам врхунац демократије и најдемократичнији облик друштвеног уређења. Он је досљедно био на ставу да су национални интереси нелегитимни и да се због тога БиХ не може конститутивно уредити на националним принципима. Посљедица тога је негирање националних права Хрвата и Срба. С друге стране, глорификује се Османско Царство као најбоље рјешење за мултикултуралну и мултиконфесионалну ‘Босну’. А то је историјски неспоразум. За Бошњаке је Османско Царство идеал, а за Хрвате и Србе та је историја оно што раздваја, а не оно што интегрише народе у БиХ”, рекао је Туђман.

(Мондо)Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *