Трошковник министарства пољопривреде 150 милиона

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, са агенцијама и јавним предузећима у својој надлежности, потрошило је прошле године више од 150,28 милиона марака. Наведено је то у извјештају о ревизији збирних годишњих финансијских извјештаја овог министарства за прошлу годину који је израдила Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске. Овим извјештајем обухваћене су […]

понедељак, август 13, 2012 / 10:16

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, са агенцијама и јавним предузећима у својој надлежности, потрошило је прошле године више од 150,28 милиона марака.

Наведено је то у извјештају о ревизији збирних годишњих финансијских извјештаја овог министарства за прошлу годину који је израдила Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске.

Овим извјештајем обухваћене су управне организације које се налазе у саставу Министарства и то Републички хидрометеоролошки завод, агенције за аграрна плаћања, пружање стручних услуга у пољопривреди, за узгој и селекцију у сточарству, за воде обласног ријечног слива Саве и Требишњице, те Агенција за шуме.

У саставу Министарства су и двије јединице за координацију пољопривредних пројеката и имплементацију пројеката у области шумарства, Фонд "Партнер", као и јавна предузећа "Шуме РС" и "Противградна превентива РС".

Ревизори су истакли да су расходи и издаци финансирани из буџета РС већи за 1,94 милиона од планираних.

– Текући расходи, осим расхода обрачунског карактера, исказани су у износу од 88,48 милиона марака, с тим да су прекорачења за режијски материјал износила 11.534, за закуп 12.630, субвенције 2,14 милиона, а за текуће одржавање 141.333 марке – истакли су ревизори и додали да су сва прекорачења покривена одобреним реалокацијама.

Расходи за режијски и канцеларијски материјал, стручну литературу, часописе и дневну штампу, су са 111.400 повећани на 122.934 КМ.

На крају године и расходи за текуће одржавање су били већи, па је умјесто планираних 3,8 милиона, потрошено 3,94 милиона, а само у Министарству ови расходи су увећани за 17.400 марака. Агенција за воде ријечног слива Саве потрошила је за одржавање чак 3,75 милиона КМ.

Министарство је увећало и трошкове путовања и смјештаја за 43.100, за шта је укупно потрошено 59.700, а повећани су и издаци за стручне услуге са 1,55 милиона на 1,6 милиона КМ.

Међу ставкама које нису прекорачене су расходи за лична примања који су планирани у износу од 6,25 милиона, а исказани су у износу 6,01 милион КМ.

Ревизори су утврдили и да су у 2011. години биле испреплитане дужности Агенције за шуме и Министарства, тако да су средства посебних намјена за шуме расподијељена из Министарства, а евиденција свих рјешења извршена је у Агенцији. Агенција за аграрна плаћања потрошила је чак 35,76 милиона марака који јој нису били одобрени.

Ревизори су утврдили и да се за услуге спровођења Мониторинга квалитета воде у водотоцима у РС у 2011. закључио уговор између двије агенције за воде и "Института за воде" из Бијељине у вриједности од 970.056 марака.

– Агенција за воде обласног ријечног слива Саве требало је да обезбиједи 912.867 КМ, иако није имала планирана средства за те намјене – навели су ревизори и додали да је то супротно Закону о буџетском систему.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *