Три могуће замјене за владику Василија

Владика липљански Јован, један од епископа СПЦ са најинтересантнијом биографијом, владика западноамерички Максим и ректор фочанске богословије Лазар Лазаревић најизгледнији су кандидати за насљедника владике зворничко-тузланског Василије Качавенде, тврде за Прес РС одлично обавијештени извори блиски Синоду СПЦ! На мајској седници Светог архијерејског сабора СПЦ-а требало би да буде изабран нови владика зворничко-тузлански, јер је […]

четвртак, март 28, 2013 / 08:43

Владика липљански Јован, један од епископа СПЦ са најинтересантнијом биографијом, владика западноамерички Максим и ректор фочанске богословије Лазар Лазаревић најизгледнији су кандидати за насљедника владике зворничко-тузланског Василије Качавенде, тврде за Прес РС одлично обавијештени извори блиски Синоду СПЦ!

На мајској седници Светог архијерејског сабора СПЦ-а требало би да буде изабран нови владика зворничко-тузлански, јер је владика Василије у новембру прошле године изненада поднио оставку која је званично образложена његовим нарушеним здрављем, иако се у медијима спекулисало да је, заправо, био принуђен да поднесе оставку. Међутим, он и даље управља епархијом, будући да га је Синод СПЦ замолио да се задржи на тој дужности све док сабор не изабере његовог насљедника.

Да ствар буде комичнија, наведено је и да је “Свети Синод истовремено замолио епископа Василија да заврши започете градитељске и друге важне пројекте у Епархији зворничко-тузланској”. До почетка нове грађевинске сезоне остаје да се види да ли ће Василије оздравити, у моменту кад ће о његовој судбини одлучивати сабор, а не Синод.

Извори блиски цркви тврде да се у највишим црквеним круговима највеће шансе дају владици Јовану, који је од маја 2011. године владика липљански и специјални представник СПЦ-а за контакте са међународном заједницом на Косову, те владици Максиму, који је од јула 2006. године на челу епархије западноамеричке. Ипак, није искључено ни то да Качавенду у Владичанском двору у Бијељини наследи Лазар Лазаревић, актуелни вршилац дужности ректора фочанске богословије.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *