Tрегедија у Брчком: Дјечак изгорио у пожару

У пожару, који је у петак ујутро избио у згради у ромском насељу Прутаче, код Брчког, изгорио је двоипогодишњи дјечак. Трагедија која је задесила породицу Муратовић полицији је пријављена око седам часова ујутро, а "Независним" је потврђено да је несретни дјечак био будан у тренутку пожара. Претпоставља се да су узрок пожара дотрајале електричне инсталације […]

петак, август 24, 2012 / 21:01

У пожару, који је у петак ујутро избио у згради у ромском насељу Прутаче, код Брчког, изгорио је двоипогодишњи дјечак.

Трагедија која је задесила породицу Муратовић полицији је пријављена око седам часова ујутро, а "Независним" је потврђено да је несретни дјечак био будан у тренутку пожара.
Претпоставља се да су узрок пожара дотрајале електричне инсталације у згради, која, како тврде мјештани, није испуњавала ни минимум услова за живот.

Мјештани су испричали да је још већу трагедију спријечио Ђулага Муратовић, отац настрадалог малишана, који је из ватре успио извући двоје дјеце, али не и најмлађег сина.

"Отац је у неколико наврата покушавао ући у зграду која је била у пламену, али није успио. Ужасно је било слушати крике дјечака који је остао заробљен у пламену", испричао је мјештанин који је желио остати анониман.

Халид Емкић, портпарол полиције Брчко дистрикта, изјавио је да је ватра захватила три стана у поменутој згради који су у потпуности изгорјели.

"У пожару је смртно страдао дјечак чије је тијело нађено у једном од станова", навео је Емкић.

Додао је како даља истрага треба да утврди да ли постоји нечија одговорност за незапамћену трагедију која је задесила Брчко.

Ђулага Муратовић, отац настрадалог малишана, из ватре успио извући двоје дјеце, али не и најмлађег сина

На мјесто трагедије, осим ватрогасаца и полиције, у петак ујутро су изашли дежурни тужилац и инспектор противпожарне заштите.

Према незваничним информацијама, а које потврђују приче мјештана, дотрајале електричне инсталације узрок су треће трагедије која је погодила ово насеље у протеклих шест година.

Салим Башић, предсједник мјесне заједнице Маоча, којој припада ромско насеље Прутаче, прича да су у протеклих шест година живот у овом насељу, такође у пожару, изгубили старија жена и младић.

Подсјетио је да су зграде у насељу неусловне за живот већ 10 година, али да нико не жели то да прихвати.

"Ове зграде су изграђене од дасака и ламперије још 1997. године, прије него што је почео повратак у Брчко дистрикт, а све како би у њима живјели ти повратници. Зграде данас не испуњавају ни минимум техничких услова за живот, извор су заразе, а у подрумима су легла змија и жохара", изјавио је Башић.

Додаје како су зграде изграђене од дасака и дрвених греда тренутно насељене ромским породицама које након пријаве боравка од општине добијају социјалну помоћ.
Даља истрага треба да утврди да ли постоји нечија одговорност за незапамћену трагедију

"Принцип је једноставан. Роми из цијеле бивше СФРЈ дођу у Брчко и у општини као мјесто пребивалишта наведу Прутаче. Након овога добијају социјалну помоћ и остале погодности, а са друге стране то добро дође и општини, јер збрињавају Роме. Истрага треба утврдити да ли је неко из општине дао рјешење породици настрадалог дјечака да живи у тој згради. Ако јесте, онда тај треба да одговара", навео је Башић.

Предсједник МЗ Маоча такође је испричао да је станарима у неколико наврата искључивана електрична енергија, те да су се они касније сами прикључивали на мрежу.

"Мјештани су причали да су протеклих дана примијетили варничења на електричним инсталацијама у спорној згради", закључио је Башић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *