Требиње: Пожар дјелимично локализован, тражи се хеликоптер

Пожар на подручју Требиња, који је активан већ четири дана, стављен је под контролу, али је потребно ангажовање хеликоптера Оружаних снага БиХ како би се ватра сузбила, рекао је данас директор Републичке управе Цивилне заштите Весељко Елез након што је са руководством града обишао пожаришта. Елез је рекао да с обзиром на високе температуре које […]

петак, јул 17, 2015 / 15:08

Пожар на подручју Требиња, који је активан већ четири дана, стављен је под контролу, али је потребно ангажовање хеликоптера Оружаних снага БиХ како би се ватра сузбила, рекао је данас директор Републичке управе Цивилне заштите Весељко Елез након што је са руководством града обишао пожаришта.

Елез је рекао да с обзиром на високе температуре које се очекују наредних дана, постоји опасност од поновног отварања жаришта, због чега је неопходно сузбити ватру.

Елез је истакао да је из Оружаних снага БиХ обећано да ће реаговати слањем хеликоптера.

Он је додао да су и припадници Оружаних снага БиХ из Билеће спремни, уколико буде потребно, да се укључе у гашење пожара.

"Услови за гашење пожара су тешки. Ријеч је о неприступачном терену у високим предјелима. Гашење отежавају и минска поља у рејону Пољица, гдје се ватра шири из правца Бобана. На том подручју јуче су ангажовани деминери Републичке управе Цивилне заштите", рекао је Елез.

Он је додао да је неопходно мислити о смјени људи који су тамо ангажовани како би се могли одморити.

Градоначелник Требиња Славко Вучуревић рекао је да ће, уколико у наредна два дана пожар не буде стављен под контролу, тражити ангажовање канадера.

"Битно је да на овом терену сачувамо људе и имовину", рекао је Вучуревић.

Пожар великих размјера, на подручју између Требињских брда и Требињске шуме, који је активан већ четири дана, дјелимично је локализован. И даље су активна пожаришта према селима Луг, Доња и Горња Кочела, гдје је неприступачан терен.

"За разлику од синоћње ситуације, данас нема опасности од угрожавања цивила и кућа", тврди замјеник командира Ватрогасне јединице Ластва Лазар Вучковић.

На терену се налази око 100 ватрогасаца, припадници Цивилне заштите, Центра за газдовање кршом и радници Градске управе, којима су се јутрос придружиле и јединице за материјалну и техничку подршку Хидролектрана на Требишњици и ватрогасци из Љубиња и Билеће. Очекује се помоћ и из Гацка.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *