Транспаренсијев рачун: Штета па нема корпуције по ентитетима

Државна заједница БиХ се према Индексу перцепције корупције Транспаренси Интернешнел налази на 83. мјесту, од укупно 176 земаља, са оцјеном 39 на скали од 0 до 100, а резултати показују да посљедњих година није забиљежен никакав напредак.

четвртак, јануар 26, 2017 / 11:27

Државна заједница БиХ се према Индексу перцепције корупције Транспаренси Интернешнел налази на 83. мјесту, од укупно 176 земаља, са оцјеном 39 на скали од 0 до 100, а резултати показују да посљедњих година није забиљежен никакав напредак.

Транспаренси Интернешнел у Босни и Херцеговини (ТИ БиХ) представио је резултате Индекса перцепције корупције (ЦПИ) за 2016. годину, којим сваке годинеТранспаренцy Интернатионал рангира земље широм свијета у односу на перципирани ниво корупције у јавном сектору.

Босна и Херцеговина је ове године добила оцјену 39, на скали од 0 до 100, гдје 0 представља највиши ниво перципиране корупције, док 100 представља најнижи ниво корупције, и налази се на 83. мјесту, од укупно 176 земаља укључених у истраживање.

Поредећи резултате у посљедњих пет година, гдје се оцјене крећу од 42 за 2012. и 2013., што је била највећа оцјена у овом периоду, до 38 за 2015. и 39. за 2016., видљиво је да БиХ није направила никакав напредак.

БиХ позицију на листи ЦПИ дијели са Албанијом, а и даље се налази испод Хрватске (оцјена 49 и 55. мјесто), Црне Горе (оцјена 45 и 64. мјесто) и Србије (оцјена 42 и 72. мјесто), док су испод БиХ Македонија, која је највише назадовала у региону (налази се на 90. мјесту, са оцјеном 37) и Косово (оцјена 36 и 95. мјесто).

Овогодишњи ЦПИ показује да све више земаља биљежи назадак, што показује потребу за предузимањем хитних мјера у борби против корупције, посебно у земљама, као што је БиХ, у којима системска корупција на највишим нивоима власти води све већој неједнакости у расподјели моћи и богатства и јазу између политичких елита и грађана.

Срђан Благовчанин, предсједавајући Одбора директора ТИ БиХ, истакао је да непостојање напретка БиХ на листи Индекса перцепције корупције, заправо показатељ одсуства напретка у било којем реформском процесу. „Потпуно је јасно да без напретка у борби против корупције није могуће остварити напредак ни у економској сфери, привлачењу инвестиција или реформи управе или правосуђа. БиХ наставља да се убрзано креће врло опасним путем,“ нагласио је Благовчанин.

ТИ БиХ је на презентацији нагласио да је кључни проблем БиХ екстремна присутност политичке корупције, што захтијева рјешења на нивоу политичког система, односно реформисање начина на који функционишу политичке партије и носиоци јавних функција, а посебан приоритет мора бити реформа правосуђа, које се суочава не само са покушајима политичке контроле, већ и са све већим бројем корупцијских афера у својим редовима. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *