Транспаренси: ВСТВ сакрива свјесно имовину судија и породице им

Високо судско и тужилачко вијеће (ВСТВ) усвојило ја на сједници одржаној 4.10.2017. закључак да се усваја приједлог обрасца за подношење финансијских извјештаја носилаца правосудних функција у БиХ, али је захтијевало да се из обрасца избаце кључни елементи за провјеру начина стицања имовине, те да се сузи круг лица обухваћених извјештајем.

среда, октобар 11, 2017 / 14:50

Наиме, у приједлогу обрасца који је сачинила Радна група за унапређење интегритета и одговорности носилаца правосудне функције, предвиђено је било подношење података о приходима и активностима брачног/ванбрачног партнера, дјеце (која живе или не живе у истом домаћинству, укључујући и усвојену дјецу и пасторке), родитеља/усвојитеља, као и осталих чланова заједничког домаћинства носиоца правосудне функције, оствареним у БиХ и иностранству. Чланови ВСТВ, међутим, нису били сагласни са овим приједлогом, те су усвојили закључак да се подношење података ограничи само на носиоце правосудне функције, брачне другове и дјецу са којима живе у истом домаћинству.

На исти начин, Вијеће је наложило да се из дијела предложеног обрасца који се односи на податке о имовини носилаца функције и чланова породице, избришу рубрике о времену, односно датуму, као и начину стицања имовине.

Транспаренцy Интернатионал у БиХ упозорава да је оваква одлука ВСТВ у супротности са препорукама Групе земаља за борбу против корупције Вијећа Европе (ГРЕЦО), које су требале бити повод за унапређење обрасца, а које прије свега налажу развијање ефикасног система за контролу годишњих финансијских извјештаја и осигурање јавности и лаког приступа финансијским информацијама. Нејасно је на чему ће се темељити ефикасна контрола уколико она није заснована на потпуним и егзактним подацима, тј. подацима који не садрже сва повезана лица, као ни начин и вријеме стицања имовине, а поред тога оставља се простор за прикривање стварног власништва над имовином и њеног поријекла.

ТИ БиХ поздравља напоре на унапређењу система извјештавања о финансијском и имовинском стању носилаца правосудних функција, јер постојећи систем не осигурава нити адекватну контролу, нити транспарентност, али напомиње да се искључивањем кључних информација из извјештаја неће направити никакав помак. Умјесто тога, оваквим одлукама се додатно појачава перцепција јавности да представници правосудне заједнице пружају отпор успостављању одговорности и не желе дати све информације о својој имовини. ТИ БиХ стога позива чланове ВСТВ да покажу стварну спремност за унапређење интегритета носилаца функција у правосуђу и усвоје обрасце и одговарајући правилник, који ће обезбиједити потпуни увид и омогућити контролу не само тачности података из извјештаја, већ и начина стицања имовине, јер је то основни предуслов уочавања и спречавања незаконитог богаћења.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *