Транспаренси: Привремена именовања су политичка именовања

Савјет министара је наставио са праксом именовања вршилаца дужности руководилаца институција иако прописи не предвиђају јасна правила за ову врсту именовања.

среда, август 16, 2017 / 18:48

На сједници одржаној 6. јула 2017. била су чак два именовања вршилаца дужности, па је именован в.д. директора Агенције за форензичка испитивања и вјештачења и в.д. замјеник директора Агенције за школовање и стручно усавршавање кадрова. Привремена именовања су у оба случаја на 60 дана.

Раније је Савјет министара два пута на 60 дана именовао в.д. помоћника директора за унутрашњу контролу у Служби за послове са странцима, а и садашњи директор Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) је прво именован као вршилац дужности.

Транспаренси интернешнел у БиХ (ТИ БиХ) је тада добио одговор од Министарства цивилних послова да се при именовању уопште нису провјеравали услови предвиђени Законом о државној служби у институцијама БиХ или другим посебним прописима, као и да у случају в.д. именовања, лице не мора нужно испуњавати све услове који се траже за конкретну позицију. Спорне праксе привремених именовања се понављају више пута и односе се на несразмјерно дуг период, а поред тога нису прописане јасне процедуре, правила и критеријуми чиме је створен простор за политичка именовања.

ТИ БиХ апелује на Савјет министара да се суздржи од именовања вршилаца дужности руководилаца институција док год се ово питање јасно не уреди на начин да се у транспарентном поступку, под само унапријед одређеним условима и на тачно одређен период, могу вршити таква именовања. Како би се ова ситуација превазишла, потребно је у првом реду иницирати измјене и допуне Закона о измјенама и допунама Закона о министарским именовањима, именовањима Вијећа министара и другим именовањима Босне и Херцеговине.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *