Талибани променили тактику, воде политички рат

Вође талибана у Авганистану промијенили су тактику и више им није циљ освајање изгубљених територија у тој земљи, већ су одлучили да своје нападе усмjере на појединачне атентате на високе личности и значајне објекте у градовима. Према писању Вашингтон Поста, талибани сада воде политички рат, припремајући се за одлазак Американаца крајем 2014. године, док САД […]

четвртак, септембар 20, 2012 / 11:44

Вође талибана у Авганистану промијенили су тактику и више им није циљ освајање изгубљених територија у тој земљи, већ су одлучили да своје нападе усмjере на појединачне атентате на високе личности и значајне објекте у градовима.

Према писању Вашингтон Поста, талибани сада воде политички рат, припремајући се за одлазак Американаца крајем 2014. године, док САД и даље води тактички војни рат.

Циљ талибана је да атентатима на високе владине званичнике и функционере безбједносних служби, припреме себи позиције за посттранзициони период.

Такође, желе и да покажу своју снагу нападима својих присталица у авганистанској војсци и полицији на америчке снаге.

Убацивање својих прикривених људи за талибански покрет било је релативно лако, пошто су баш Американци пожуривали авганистанске власти да се убрза прављење безбjедносних снага, што је аутоматски смањило могућност детаљне провjере кандидата.

Снаге ИСАФ-а су након последњих напада одлучиле да суспендују даљу сарадњу са авганистанским снагама.

Пост процjењује да су у нове акције и планове талибана укључени и обавjештајни кругови у Пакистану, чији су дијелови наклоњени талибанима.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *