Тадић спрема јавни обрачун са Ђиласом

Стратегија лидера ДС Бориса Тадића је да купи што више времена, да септембар протекне у анализама резултата и да се не отвара питање избора. Истовремено, он планира и тактички напад на свог заменика Драгана Ђиласа на седници Главног одбора странке, која би требало да се одржи 8. септембра, да га оптужи за изборни пораз јер […]

среда, август 22, 2012 / 08:26

Стратегија лидера ДС Бориса Тадића је да купи што више времена, да септембар протекне у анализама резултата и да се не отвара питање избора.

Истовремено, он планира и тактички напад на свог заменика Драгана Ђиласа на седници Главног одбора странке, која би требало да се одржи 8. септембра, да га оптужи за изборни пораз јер је одбио да буде кандидат за премијера, али и да смени руководство око 40 општинских одбора који су уз Ђиласа, каже за „Блиц“ добро обавештени извор из ДС, близак Ђиласовој струји.
 

С друге стране, Тадићевом заменику се, каже наш извор, жури да спроведе реформе у странци, док су демократе још љуте због губитка власти. То ће моћи само ако притисак странке на Тадића да се повуче буде велики, а за то му као савезници требају општински одбори и локални лидери којима ће морати да да на значају, тврди наш извор.

Уз Ђиласа су успешни градоначелници, али нема их много. Познаваоци у његове саборце убрајају Бојана Пајтића, потпредседника ДС и веома успешног војвођанског премијера, али и градоначелнике Лесковца, Инђије, Ужица, Параћина…

Процењује се да ће за градоначелника Београда пресудна бити коалиција са Пајтићем. Међутим, упркос неким гласинама да су се Пајтић и Ђилас срели и да праве коалицију, то није тачно. Како „Блиц“ сазнаје, два најперспективнија лидера ДС нису се видела дуже од месец дана.

– Ђилас мора да постане што пре председник ДС како би лакше опстао на месту градоначелника Београда. Једноставно, ако иза себе има најјачу опозициону странку, цена његове евентуалне смене са места градоначелника Београда веома је висока. Ђиласову позицију јача чињеница да данас може да бира које од садашњих функционера ДС жели да буду с њим. То је разлог због кога већина функционера ДС ћути о сукобима у странци јер чекају да виде хоће ли их Ђилас позвати или не. Изузетак је потпредседник ДС Душан Петровић који је у личном сукобу са Ђиласом па тако нема избора осим да брани Тадића – објашњава позицију градоначелника Београда дугогодишњи члан странке.

Бројни угледни чланови странке са којима је „Блиц“ јуче незванично разговарао признају да је ситуација у странци веома напета и да је расцеп све вероватнији, јер лидер демократа одбија да поднесе оставку. Већина очекује да види да ли ће бити направљена коалиција Ђилас-Пајтић, јер би у том случају Тадићеве шансе биле минималне.

Како кажу добро обавештени извори „Блица“, Пајтић се слаже са Ђиласом да Тадић, после губитка избора али и неуспеха да формира владу, мора да оде са лидерске позиције, али се противи цепању странке. Није занемарљив ни део чланства који лобира да Бојан Пајтић преузме лидерску позицију у ДС. Та комбинација ће највероватније бити једна од тема будућег разговора Ђиласа и Пајтића.

– Јасно је да покушај Тадића да се одложи расправа о новом лидеру има за циљ једино да се Ђилас учини нервозним и да се натера да напусти ДС и оснује нову странку. Тадићу је јасно да битку са Ђиласом и Пајтићем не може да добије – каже извор „Блица“ близак врху ДС.

Дугогодишњи чланови ДС сматрају да је Тадићев предлог да седница Главног одбора странке 8. септембра буде отворена за јавност, невероватан преседан који би наудио странци, али пре свега Ђиласу, ако се оствари.

Из више извора је „Блицу“ потврђено да је могуће да на таквој, отвореној седници ГО ДС Ђилас и Пајтић буду суочени с нападима Петровића, да пљуште оптужбе и да у том блату Тадић једини остане по страни. Сматрају да би то водило подели странке.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *