Тадић и Говедарица представили Нацрт закона о испитивању поријекла имовине

Српска демократска странка (СДС) покренула је иницијативу за доношење закона о испитивању поријекла имовине у Републици Српској, који предвиђа да сва имовина за коју не постоји законски основ стицања, представља имовину која треба бити враћена РС. Нацрт закона о испитивању поријекла имовине данас су на конференцији за новинаре представили потпредсједник СДС Огњен Тадић и шеф […]

уторак, децембар 25, 2012 / 14:20

Српска демократска странка (СДС) покренула је иницијативу за доношење закона о испитивању поријекла имовине у Републици Српској, који предвиђа да сва имовина за коју не постоји законски основ стицања, представља имовину која треба бити враћена РС.

Нацрт закона о испитивању поријекла имовине данас су на конференцији за новинаре представили потпредсједник СДС Огњен Тадић и шеф посланичког клуба СДС у Народној скупштини РС Вукота Говедарица.

Закон се односи на имовину стечену послије 1.априла 1992.године, од када више није могао да вриједи закон о испитивању имовине, који је постојао у некадашњој Југославији и тиче се имовинског цензуса од 500.000 КМ, на дан стицања имовине.

Говорећи о припремљеном законском рјешењу , Тадић је рекао да се односи на званичнике, све носиоце политичких функција, без обзира на којем су нивоу власти, а који су те функције вршили од 1.јануара 1992.године.

Надлежност за провођење закона односи се на Пореску управу РС, која ће формирати посебну једницу надлежну за ова питања и која ће водити финансијску истрагу ради утврђивања поријекла имовине.

Тадић је нагласио да се истрага покреће по службеној дужности, по пријавама грађана или сваке године за све носиоце највиших државних и јавних функција, који су дужни да доставе податке о својој имовини, без обзира на то да ли је она увећана или умањена.

"Пореска управа РС, у року од шест мејсеци од дана објављивања закона, мора испитати поријекло имовине сваког предсједника парламентране политичке странке, водећег политичког, јавног, судског, извршног и законодавног функционера у РС", казао је Тадић, додајући да ће непоштени дочекати с стрепњом овај закон.

Кључни поступак се проводи, по парничном поступку у суду, који доноси коначну пресуду о одузимању имовине.

Тадић каже да овај закон треба да врати правичност у РС, осигура равноправност грађана и буде јавна порука свима који су сматрали да никада неће бити кажњени за неко кривично дјело, почињено на штету РС, без обзира на то гдје им се налази имовина, у РС, окружењу или негдје друго у свијету.

Тврди да закон шаље поруку да ће доћи тренутак када ће се обесмислити нагомилавање имовине и богатства, тиме што ће РС одузети, судским путем, све оно за шта било који појединац, правни субјекат или с њима повезане особе, немају вјеродостојан доказ о начину стицања имовине.

Он је казао да је СДС и раније покретао иницијативу за доношење овог закона, али он није добио подршку да уђе у парламентрану процедуру.

Чекали Додика

Подсјетио је да је и предсједник РС Милорад Додик најавио да ће предложити доношење закона о поријеклу имовину, али, како је навео, до тога није дошло.

"Чекали смо да предсједник РС Милорад Додик испуни обећање о предлагању закона о испитивању поријекла имовине у РС и пошто до тога није дошло ми смо одлучили да предложимо овај закон“, казао је Тадић.

Шеф Клуба посланика СДС Вукота Говедарица најавио је да ће закон упутити у Владу која мора дати своје мишљење и изразио очекивање да ће наићи на подршку у скупштини ово законско рјешење.

Нада се да овај акт неће бити „завучен" у временску недоумицу, већ да ће се ускоро наћи у скупштинској процедури.

"Надамо се да ће Влада Српске у разумном временском року дати мишљење на овај акт, како би овај закон на првој наредној сједници парламента у фебруару ушао у скупштинску процедуру", рекао је Говедарица.

У случају да Влада Српске и скупштински одбори не прихвате поменути закон, то ће, каже Говедарица, значити да Влада није спремна да реализује један антикорупциони закон који би требало да ријеши многа питања нелегално стечене имовине у РС.0 КОМЕНТАРА

 1. Govedarici vjerujem, ali se plašim da će ovo razvodniti i staviti na led Bosić i još neki. Vjerovaću ako kažu da će ukoliko se ovaj zakon ne donese u razumnom roku pozvati narod na demonsracije. Pisao je sds mnogo nacrta zakona, pisao je bijele knjige , ali sve je ostalo na tome. Čini mi se da je sds-u najlagodnije da priča ne bi li narod vidio da nešto rade, ali i da bez ikakve odgovornosti lagodno , bolje reći, neprimjereno teškom vremenu, uživaju.Grijeh i prema narodu, i prema onim u zemlji, a bogami najveći grijeh prema onima koji se nisu još ni rodili.I pitanje je hoće li se ikako i roditi, jer para nema, ni da se živi, ni da se radja, ni da se mre.
  Dodik je stavio crnu tačku na postojanje naše.

 2. Zakon je trebalo davno donijeti.Čisto sumnjam u provodivost bilo kakvog zakona,ako to ne odobri vrhovni vođa.A odobriti neće sigurno. Deklarativno možda,ali istinski nikad.Ko je to do sada radio protiv svojih interesa.Istinska borba protiv korupcije i kriminala može početi samo onda kada dođe do korjenitih promjena vlasti,kao što je u Srbiji.Kada će se to dogoditi,veliko je pitanje.

 3. Читао сам приједлог на сајту СДС и одличан је. Ајде Миле да те сада видимо смијеш ли ово да прихватиш? Мени је јасно да ти је ово смртна казна за странку, али да видимо је ли била шупља када си говорио да си извукао поуке из избора и да си спреман да предложиш овакав закон.
  Па и ако се ово сада одбаци ја мислим да овакав закон првом приликом треба донијети и примијенити. Никад није касно!

 4. Закон треба свим силама подржати, ако треба и грађанском непослушности пријетити, да се стока снсд-а доведе у ред!
  Још важније је од прихватања закона његово провођење, шта вриједи и ако га снсд стока прихвати, а не спроводи?

 5. По мени доношење таквог закона је чиста политичка демагогија. Ко ће спроводити тај закон? Опет ће се формирати нека посебна тијела. Некад прије последњег рата, смо имали сличан закон и колико се сјећам мало коме је одузета имовина. Само неким ситним локалним „шефићима“. Шта ради државни орган који се зове пореска управа. Ништа. То је један бескорисни орган. Умјесто да то буде као у Бечу, гдје кад купиш нови ауто, мораш отићи у пореску управу, да докажеш од којих си пара купио, да би могао регистровати. Или моја сестра са породицом направила кућу у Швајцарској. Кад је доказала поријекло новца, мора годишње плаћати 15.000 CHF, као порез на имовину. У законодавству и пракси треба инсистирати на томе да свако мора пријавити имовину. Онај ко на пријави, казна одузимање. Из историје, је познат примјер да је Краљ Александар пореском политиком, ријешио „ратне профитере“. Све друго је обична демагогија. На жалост сам СДС нема баш неких правних стручњака, који би предложили конструктивно рјешење. Волио бих да ме неко из СДС, демантује.

 6. Мислим да је ово само политички маркетинг подносиоца, ништа више. Када је СДС нешто паметно предложио? Да је народ паметан та странка, као и братски јој СНСД не би ни постојали.

 7. Свака част Огњену,практично је једини писмен у председништву СДС-а.
  Не знам само која је улога Говедарице у свему томе,неки културно-уметнички перформанс гуслама или шат већ…

 8. A , firči je pismen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Auuuuuuuuu!
  Moj bigeru, pa srćan ti blagdan. Sjećaš li se kada sam ti donio na današnji dan kutiju keksa samo da ne plačeš kada ostaneš sam. A, pušač bila, nije birala cigaru. Daj šta daš!

 9. Биће занимљиво кад СДС-ов закон формира комисију, а ова закуца на врата Моми Мандићу, Мирку Крајишнику, Луки Караџићу. Биће занимљиво кад упитају Поплашена куд се изгубише онолики голфови из ТАС-а.

  СДС као лоповска странка треба да каже како ће утврдити имовину у иностранству. 95% имовине коју је СДС-ова банда покрала у току и послије рата, давно је отишло из БиХ.

  Кад СДС крене да прича о поштењу, падне ми на ум скраћење војног рока.

 10. Dobro smo mi ikako i živi. Ono bila banda, ovo banda na kub. Ne opravdavam onu bandu, bio je rat, ali da je firči mislio dobro odmah ih je trebao pohapsiti. No, on je došao sa namjerom da pokrade , opeljuši, poruši, rasproda ono što je ostalo, da ugasi svjetlo i proglasi : SVEČANO , I SA PONOSOM IZJAVLJUJEM DA RS VIŠE NE POSTOJI!
  Zločinačkogenocidni esenesde firer!

 11. Bravo Govedarica i TAdiću!!! Ovo je jedan od dobrih poteza. E, sad ako se bude dosljedno onda bi prvo trebalo proćistiti sopstvene redove. Prvo bih volio da vidim kako će Šarović dokazati porijeklo imovine, stan u budvi, stan u Beogradu, dosta imovine na Jahorini…, onda prelazimo na Bosića da vidimo šta je imao a šta sad ima, pa onda na Miju Sofrenića koji od plate u Opštini napravi Vile, Stanove, teniske terene, kupi đipove sebi i djeci i ljubavnicama…. a onda Mićo Mićić sa svojom imovinom, nedavno je kupio vikendicu lijevo od hotela Šator na Jahorini, prije toga stan u Beču, pa stanovi po Beogradu pa djeci đipovi i golfovi, pa…..,
  potom Cicko Bjelica, magacioner, pa odjednom zgrad fakulteta pa pare da se taj fakultet registruje pa….
  onda Ognjen, šta je imao 92 a šta sad ima. Kolika mu je plata bila, šta je izgubio i šta je sve kupio…..
  A tek onda preći na ostale, Dodika, Radmanovića, Špirića….. Evo u Bijeljini Vojin Mitrović prešao u SDS, e sad treba pitati stare semberce šta su radili prije rata i Nešković i Despotović i Vojin Mitrović i kako je Vojin za 8000000 km i to stare devizne štednje (što je otprilike 150000 km) kupi Šipad i Panafleks i još nekoliko firmi. Ovo je super zakon i smatram da bi samo narod od ovoga imao koristi a sve ostalo bi popušili izmedju ostalog i obvi potpisnici odnosno pokretaći inicijative. prodaju muda za bubrege kao i Ćurguz i Mišićka, imaju 4000 km platu i zastupaju borce i radnike koji imaju 400 km platu ili je nikako nemaju. To postoji samo u RS, nigdje drugo.
  AQ sve zato što se borci RS i MUPa RS pičke ne organizuju i ne utvrde svoje osnovne ciljeve i krenu oružano u akciju sprovodjenja tih ciljeva. Oružanmo, mislim na tojage i palice.
  Jer, evo da provjerimo, ali mogu da garantujem da su i Ognjen Tadić i Govedarica borci prve kategorije. Eto neka me neko demantuje. Ako su oni, koji nisu nosili pušku borci prve kategorije, onda kako da nas oni predstavljaju u otkrivanju ratnih profitera i ispitivanju porijekla imovine?

 12. komunist, 26.12.2012. 00:04:28

  А што тек онда прећи на остале??
  Које остале? Па ти остали су додик и његова банда која може купити покраденим парам цијелу РС све са шаровићевим становима?
  Прво од главе почети и у Србији су ударили од најкрупнијег Мишковића, па онда према доле водити истраге!Никад ти одозго неће дозволити додик да дођеш до њега одоздо, ти њега можеш ударити само одозго по глави, а не да му се око ципела моташ а хоћеш да му видиш авион и хеликоптер?x-(

 13. Није ово тема на којој би се требало прегањати ко кога воли или не воли. То је одавно јасно на овом порталу. Ја ову инцијитаиву видим као шансу да се направи прави посао о којем говори „неприлагођени“ иако је у старту доводи у питање. И да се донесе, овај закон се неће лако провести, али јавност треба ово да искористи и врши притисак. Ја сам убјеђен да се од незаконито стечене имовине може вратити цијели дуг Српске. И још нешто, овај закон би дјеловао превентивно да се убудуће не краде и да се прати имовинско стање сваког изабраног званичника. Зато ово подржавам па нека предлаже ко хоће и ко смије!

 14. Ако су процјене да се годишње криминалом и корупцијом од РС узме 600 милиона онда је то 12 милиона за 20 година. Да се пола врати доста је! Шта нам је алтернатива?

 15. Није ствар око препуцавања, нисам ја ни на чијој страни, све треба осудити истим аршинима!

  Али мени је тренутно Мандићево пословање индиректни кривац, а директан кривац за овакво стање је додик и његов криминални режим!

  Па зар се свако од вас не осјећа јадно, кад му овај режим пошаље образац за измиривање тобож пореске обавезе за некретнине?
  Оно што си својом муком стицо и одвајо од уста, тај кретен ти дође да опорезује? А поред тебе пољане напуштене имовине пропалих фирми? Зашто за те огромне хале, плацеве, ресторане, хотеле,..ова криминална држава не наплаћује своја потраживања??

  Је ли то директна дискриминација? Имовинска дискриминација? На мој локал ће доћи додиков порезник да узме харач, а поред покрадене фабрике пролази ко поред турског гробља?
  Еј јбт сунце, срамотно је то!
  Та држава не умије да обезбједи инвеститоре да се то поново покрене, власник је непознат субјект, држава то све аминује, а нама кожу с леђа гули?
  Како то осудити осиим по кратком поступку, на вјешала режимског дахију додика и његове сараднике!

 16. SVI LOPOVI DA ODGOVARAJU

  Ne postoje „naši“ i „vaši“ nego samo – LOPOVI! A za SVE lopove treba obezbijediti besplatna prugasta odijela i stan i hranu. Tamo gdje „nije zora to što zora biti mora“. A imovinu vratiti onima od kojih je uzeta.

 17. Ramštajne
  Zato što kad pokreneš inicijativu u vezi nečega, ti treba da budeš primjer kako nešto treba da bude. Ako se zakon usvoji, doći će na red i Dodik i ostali.
  A što se tiče tog poreza na nepokretnosti, evo nedavno je u Bijeljini Mićo pored tog poreza na nepokretnosti uveo i na nivou grada Bijeljine posebnu komunalnu taksu na nepokretnosti. To samo govori da ga boli k…c za narod i izbjeglice i da on treba da napuni budžet, a jebe se njemu ima li narod šta da jede. Ali pošteno brate, taj isti narod ga je birao, nek i plati to što traži. Evo ja javno tvrdim da to nikada neću platiti. To je samo namirivanje njihovih troškova na kurave i ljubavnice.
  Pa ne postoji ni jedna stranka koja nema svoje tajkune i čiji funkcioneri nisu nakrali. Ni jedna. Sve ih treba pomesti, uzeti im što su ukrali i istjerati gologuze na ulicu. SVe!

 18. komunist, 27.12.2012. 01:56:32

  Ма разумимо се ми одлично, а да нису начисто сасвим зашто би онда баш од њих потекла таква инцијатива и то ово је други пут. Први пут није прошао закон због одбијања додиковог режима!
  Па зашто би они упорно инсистирали на томе, ако не стоје потпуно сигурно да се немају иза чега скривати?
  Закон је потребан и тај закон треба да ријеши кључне ствари овог колапса до ког нас је довео снсд-е!

 19. jaka opozicija SDs, namiruju se sa snsdom na BH nivou, uzimaju milione godisnje na plate i tendere a ovamo glume opoziciju i cekaju da snsd sam od sebe padne kao sto je nekad sds pao 2005.
  Da su opoyicija iyveli bi ovaj pokradeni narod na ulice vec 1.1.2013.x-(

 20. Ја се сјећам како су некад 2002 додик и крстан симић онако све са својих сто двадесет кила тежине изашли на протест бањалучким улицама а ставили паролу око врата „гладни смо“ B-)B-)B-)
  Сад ме баш интресује колико су се они прејели од те 2002 па да врате ако не поврате!

 21. Ne radi s ovde samo o centalnoj republičkoj valsti.
  Mora se poći od opština i načelnika kriminalaca koji su i pored visokih plata 3000-6000 KM sebi uzeli za prava da se ugrade u svaku infrastrukutru istovremeno zadušujući opštine. Interesantno će biti kako će taj SDS mafijaški ispitati koliko su se njihovi načelnici ugrađivali, asfaltirajući najskuplje asfaltne puteve na svijetu, zadužujući opštine i po nekoliko budžeta, u bruto društevenom proizvodu neću ni da govorim jer proizvodnje i nema. Da li eć SDS pohapsiti svoje načelniko koji se stravilno zadužili opštine i debelo se ugradili u asfaltne puteve Doboj. Obren Petrović, Bijeljina- Mićo MIčić, Ugljevik – Vasilije Perić, Lopari – Rado Savić, Bratunac – Nedeljko Mlađenović, Vlasenice – Todorovič, Gacka – Radmilović, Pale, Sokolac, Ilidža, Istočno Sarajevo, Istočna Ilidža, Nevesinja, Novog grada i mnogi drugi stari načelnici SDS. Oni su privatizovali opštine, preko njih ide svo zapošlojavanje, preko njiih idu ugovaranaj u četiri oka poslova sa firmama izvođačima na izgradnji infrastrukture (asfalta, zgrada, fasada, ulične rasvete…)
  Kako će SDS da objasni šta su radili ovi njihovi stari načelnici po opštinama. Kako su mogli da toliko zaduže opštine, kako su ti loklani asfaltni putevi mogli da koštaju po 100000 – 150000 maraka po kilometru?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *