Тадић: Ђилас има само почетну предност

Предсjедник ДС Борис Тадић изјавио је синоћ да је предност његовог противкандидата на страначким изборима Драгана Ђиласа у подршци општинских одбора странке само почетна, да ће њих двојица до краја кампање можда и успјети да убиједе један другог да су у праву и поручио да неће дозволити цијепање странке. Тадић је поновио и да очекује […]

субота, октобар 20, 2012 / 05:59

Предсjедник ДС Борис Тадић изјавио је синоћ да је предност његовог противкандидата на страначким изборима Драгана Ђиласа у подршци општинских одбора странке само почетна, да ће њих двојица до краја кампање можда и успјети да убиједе један другог да су у праву и поручио да неће дозволити цијепање странке.

Тадић је поновио и да очекује да се ДС врло брзо поново врати на власт и нагласио да у том случају као чистог партнера види једино ЛДП.

„Могу да кажем ко није коалициони партнер – УРС није, а сигурно ми је врло тешко да замислим коалицију са СПС. Са другим странкама у коалицији око СПС можемо да разговарамо, а са напредњацима можемо ако остану на европском путу. На крају се своди на европски пут”, казао је Тадић гостујући на РТС.

Упитан да прокоментарише могућност смјене власти у Београду и утицај тога на страначке изборе Тадић је рекао да су њему Ђилас и други опоненти рекли да је изгубио предсједничке изборе, независно од милион и по гласова које је освојио, и да стога важи принцип да не може да буде предсједник странке.

„Уколико би по тој логици власт у Београду била смијењена, тај принцип важио би и за Ђиласа, јер је и он у том случају изгубио са 35 одсто гласова у граду”, навео је Тадић.

Он је, међутим, нагласио да треба поштовати вољу грађана и да не би било добро да се принцип једнобојних коалиција примијени од парламента до најмањих локалних заједница.

„Садашња владајућа коалиција наступа агресивно. Не знам како статистички стоје ствари (у Београду), али мислим да не би било добро да се примјени принцип једнобојних и једнозначних коалиција. У начелу треба поштовати вољу грађана”, истакао је Тадић.

Он је истовремено одбацио спекулације да је са Дачићем постигао договор да се не руши власт у оним општинама које на страначким изборима подржавају Тадића.

Упитан да образложи на чему темељи оптимизам у побједу на страначким изборима, када је у медијима објављано да га подржава значајно мањи број општинских одбора него Ђиласа, Тадић је рекао да је то само почетна предност.

Он је навео да ће делегати дати крајњи суд на тајном гласању.

„У одборима људи се сложе са мишљењем оних који их воде, али увијек постоји могућност да се оно промијени приликом гласања. Глашаће се тајно. Гласаче увек преламају посљедњи говори са скупштисне. У дуелу Вуксановић-Ђинђић пресудило је 50 гласова, а многи знају да је говор Ђинђића заправо преломио”, казао је Тадић.

Тадић је рекао да се у странци води жива расправа о будућности и да ће се видјети докле ће она на крају довести.

„Моје увјерење је да социјалдемократија треба да буде основни иделошки концепт ДС, а да се странке пословне организације крећу ка повезивању са крупним капиталом на шетету грађана. И ту је мој дијалог са Драганом Ђиласом. Видјећемо где ћемо доћи током кампање, можда и убиједимо један другога да је боље да се ствари промијене”, истакао је Тадић.

Лидер демократа је, међутим, одбацио могућност да учествује у цијепању странке.

„То би била катастрофална грешка не само за ДС, већ и за Србију. Прије или касније доћи ће поново вријеме, вјерујем брзо, да ће се сви опет ослањати на ДС”, истакао је лидер демократа.

Тадић је поновио и да је план да се након страначке скупштине формира влада у сијенци која ће једном недељно одржавати конференције за штампу на којима ће говорити премијер те владе и ресорни министри.

На питање да ли ће он бити премијер те владе, Тадић је одговорио: „Није неоходно, то је одлука предсједништва и треба се рационално поставити”.0 КОМЕНТАРА

  1. Ако побиједи Тадић ДС ће поново да се подијели, по ко зна који пут. Не видим како он то може да спријечи. У случају Ђиласове побједе Тадић ће да одбије све функције у партији и да се појави на неком мјесту у ЕУ. Вјерујем да је то све већ договорено.

  2. ђидо ће помести мутавог тадића…било како било, ништа добро од њих за Србију, а Србија је све најбоље потрошила на ту бедну странку!:(

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *