СЗО: Куба прва на свијету спријечила пренос ХИВ-а и сифилиса са мајке на дијете

Свјетска здравствена организација (СЗО) извијестила је да је Куба прва земља у свијету која је успјешно елиминисала пренос ХИВ-а и сифилиса са мајке на дијете. То потврђују и подаци да је 2014. само двоје дјеце у тој земљи рођено с ХИВ-ом, а петоро са сифилисом, стоји у саопштењу, а пише портал Плива. Директор СЗО Маргарет […]

понедељак, јул 6, 2015 / 08:36

Свјетска здравствена организација (СЗО) извијестила је да је Куба прва земља у свијету која је успјешно елиминисала пренос ХИВ-а и сифилиса са мајке на дијете.

То потврђују и подаци да је 2014. само двоје дјеце у тој земљи рођено с ХИВ-ом, а петоро са сифилисом, стоји у саопштењу, а пише портал Плива.

Директор СЗО Маргарет Чен је тај изузетан успјех назвала једним од највећих достигнућа у јавном здравству изразивши наду да ће и друге земље ускоро бити у тој позицији.

"Куба је успјешно показала да је универзалан здравствени приступ кључан за успјех, чак и када је у питању изазов попут ХИВ-а", стоји у саопштењу Карисе Етиен.

СЗО је кубанским женама омогућио рани приступ пренаталној бризи, у склопу кога се мајке тестирају на ХИВ и сифилис, а оне које су позитивне на једну од двије полно преносиве болести благовремено се лијече.

Сваке године у свијету затрудни око 1,4 милиона жена заражених ХИВ-ом а, ако се не лијече, шанса да вирус током трудноће, порођаја или дојења пренесу на дијете износи између 15 и 45 одсто.

Ризик се смањује на око 1 одсто ако се мајци и дјетету истовремено дају антиретровирални лијекови, наводи се у извештају СЗО.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *