Сви министри: Требају нам закони о пољопривреди, храни и ветеринарству

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић и министри пољопривреде Републике Српске Стево Мирјанић и Федерације БиХ Шемсудин Дедић данас су у Сарајеву разматрали примјену акционог плана за извоз милијека и млијечних производа у ЕУ и договорили наставак заједничких активности за доношење три кључна закона – о пољопривреди, храни и ветеринарству. Према Шаровићевим […]

среда, јул 29, 2015 / 18:38

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић и министри пољопривреде Републике Српске Стево Мирјанић и Федерације БиХ Шемсудин Дедић данас су у Сарајеву разматрали примјену акционог плана за извоз милијека и млијечних производа у ЕУ и договорили наставак заједничких активности за доношење три кључна закона – о пољопривреди, храни и ветеринарству.

Према Шаровићевим ријечима, њих тројица заједнички су покренули иницијативу за увођење „плавог“ дизела на простору цијеле БиХ измјенама и допунама Закона о акцизама, о чему мишљење треба да дају Управа за индиректно опорезивање и Савјет министара.

„Нас тројица подржали смо и наставак активности на усвајању европских стандарда, нарочито када је ријеч о испуњавању услова за извоз меса, перади и јаја“, истакао је Шаровић, додавши да ће интензивиране активности координисати надлежна министарства на нивоу Српске, ФБиХ и БиХ.

Мирјанић је подсјетио да је „плави“ дизел у Републици Српској уведен прије неколико година и да од 28.000 регистрованих пољопривредних произвођача њих готово 26.000 користи ово гориво, за шта ће ове године бити издвојено између седам и осам милиона КМ.

Када је ријеч о законима о пољопривреди, храни и ветеринарству, према Мирјанићевим ријечима, договорено је да сљедеће седмице радна група састављена од представника Српске, ФБиХ, Брчко дистрикта и Савјета министара кренути са финализацијом текстова ових закона.

Мирјанић се заложио за убрзање процеса обиљежавања свих животиња и објеката и комплетирање базе података, истичући да од тога зависи реализација подстицаја у наредној години, када ће се прећи на модел подјеле подстицаја по грлу и хектару.

Федерални министар пољопривреде истакао је да је данас договорено да наведена три закона буду усаглашена са законодавством ЕУ, као и нови закон и подзаконска акта у вези са гентски модификованом храном.

Дедић је додао да ће систем подстицаја по грлу и хектару у наредној години бити уведен и у ФБиХ, што ће, сматра, обезбиједити редовност исплата.

На данашњем састанку учествовали су и представници Брчко дистрикта, Агенције за безбједност хране БиХ, Канцеларије за ветеринарство БиХ и Управе БиХ за заштиту здравља биља.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *