Султан од глобалне мреже: Ердоган након Фејса забранио и Твитер

Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган запријетио да ће укинути Твитер јер се оптужбе за корупцију у његовом најужем кругу шире по друштвеним мрежама. "Ми ћемо укинути Твитер. Није ме брига шта каже међународна заједница. Они ће видјети снагу турске републике", изјавио је Ердоган на преизборном скупу у провинцији Бурса на западу Турске. Неколико сати након […]

петак, март 21, 2014 / 08:23

Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган запријетио да ће укинути Твитер јер се оптужбе за корупцију у његовом најужем кругу шире по друштвеним мрежама.

"Ми ћемо укинути Твитер. Није ме брига шта каже међународна заједница. Они ће видјети снагу турске републике", изјавио је Ердоган на преизборном скупу у провинцији Бурса на западу Турске. Неколико сати након тога, корисници Твитера у Турској пријавили су бројне прекиде у раду те друштвене мреже.

Неки корисници, који су покушали да отворе Твитеров сајт наишли су на саопштење, очигледно од Турског телекомуникацоног регулатора у којој се цитирају четири налога суда као основа за блокирање сајта.

Компанија Твитер саопштила је вечерас да разматра извјештаје да је њен сервис забрањен у Турској, пренео је Ројтерс. Та интернет компанија је потом објавила поруку на свом сервису, саветујући корисницима у Турској да могу да шаљу "твитове" користећи текстуалне поруке на мобилном телефону.

Удружење Интернет издавача, које представља Интернет и медијске компаније, саопштило је да је то покушај "уништавања слободе изражавања", преноси АФП. "Премијер који има моћ да укине Твитер биће потврда диктатуре", наведено је у саопштењу које су објавили локални медији.

У Турској, која има више од 10 милиона корисника Твитера, последњих година блокиран је присуп хиљадама сајтова, међу којима су Фејсбук и Јутјуб.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *