Суљкановић: Бошњаци у Српској у бољем положају од Срба из ФБиХ

Потпредсједник Републике Српске Енес Суљкановић оцијенио је да су Бошњаци у Српској у повољнијем положају од Срба у Федерацији БиХ, јер се код запошљавања у Српској много више води рачуна о пријему у радни однос несрпског становништва. Суљкановић каже да се бошњачки повратници у Републици Српској налазе у истом економском и социјалном положају као и […]

среда, август 15, 2012 / 13:33

Потпредсједник Републике Српске Енес Суљкановић оцијенио је да су Бошњаци у Српској у повољнијем положају од Срба у Федерацији БиХ, јер се код запошљавања у Српској много више води рачуна о пријему у радни однос несрпског становништва.

Суљкановић каже да се бошњачки повратници у Републици Српској налазе у истом економском и социјалном положају као и домицилно становништво, додајући да, ипак, повратници много теже долазе до запослења јер је укупна економско-социјална ситуација у БиХ веома лоша.

Када је ријеч о безбједности бошњачких повратника у Српској, Суљкановић је истакао да, према информацијама којима располаже, у већини општина, које је посјетио, није ни било безбједоносних проблема.

Суљкановић каже да нема тачне податке колико се Бошњака вратило у Републику Српску, али је изразио увјерење да се 90 одсто вратило од свих оних који желе да се врате.

"Већина нема намјеру да дођу на своја огњишта јер су обезбиједили егзистенцију у мјестима садашњег пребивалишта у БиХ или у другим државама, или немају храбрости да учине тај корак јер нису стечени услови за одрживи повратак. Мислим да је најбољи повратак остварен на подручју општина Добој, Зворник и Приједор", рекао је Суљкановић за београдску "Политику".

Да би се положај Бошњака у БиХ поправио, каже Суљкановић неопходно је прво да се Федерација БиХ више посвети повратницима, посебно кроз одређене прописе.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *