Шулц: Србија мора да призна Косово

Предсједник Европског парламента Мартин Шулц изјавио је да је узајамно признавање Београда и Приштине услов који Европски парламент види за улазак Србије у чланство ЕУ.  "Јасно нам је да слиједи још дуг пут, много препрека, као што је `фуснота`. Европски парламент неће улазити у појединости, јер је то питање за дипломате и владе", рекао је […]

уторак, септембар 4, 2012 / 17:04

Предсједник Европског парламента Мартин Шулц изјавио је да је узајамно признавање Београда и Приштине услов који Европски парламент види за улазак Србије у чланство ЕУ.

 "Јасно нам је да слиједи још дуг пут, много препрека, као што је `фуснота`. Европски парламент неће улазити у појединости, јер је то питање за дипломате и владе", рекао је Шулц након сусрета са премијером Србије Ивицом Дачићем.

Он је истакао да предсједник Европског савјета Ван Ромпеј и други у ЕУ имају са питањем Косова и "унутрашњи проблем, јер неке од наших чланица не признају Косово, али ЕУ као цјелина тражи од Србије да призна Косово", преносе београдски медији.

Шулц је додао да је са Дачићем данас разговарао о реформама, борби против корупције, економском развоју у Србији, буџету, незапослености и другим питањима.

Симић: Шамар Београду

Изјава предсједника Европског парламента Мартина Шулца да је узајамно признавање Београда и Приштине услов који Европски парламент види за улазак Србије у чланство ЕУ представља шамар новој влади Србије и њеном предсједнику – рекао је Срни београдски аналитичар Предраг Симић.

"Ово није нимало пријатна вест за Србију", рекао је Симић, коментаришући изјаву Шулца дату након састанка са премијером Србије Ивицом Дачићем у Бриселу.

Без обзира што је ријеч о Европском парламенту, а не ЕУ, истиче Симић, ово је веома озбиљна порука, јер "не долази од било ког политичара, већ од најјачих и најкредибилнијих политичара у Европи данас".

Он је навео да тај шамар долази од једног од челних људи њемачких социјалдемократа /СПД/, партије Социјалистичке интернационале, којој Дачићева Социјалистичка партија Србије жели да приђе.

"Али, то је већи пораз за Демократску странку која се управо овим питањем бавила и имала је СПД за свог саговорника", рекао је Симић.

Он је оцијенио да се догодило управо оно чега се Дачић и плашио, а то је да Европа залупи врата.

"Србија нема простор за маневар. Ту Ивица Дачић може да бира хоће ли ЕУ или ће Косово. За Дачића је ово дошло у најгорем могућем тренутку, дан пошто је Влада Србија прихватила Косово са звездицом без текста. То је веома непријатно за садашњу владу, иако то није њена одговорност", додао је Симић.

Предсједник Европског парламента Мартин Шулц изјавио је да је узајамно признавање Београда и Приштине услов који Европски парламент види за улазак Србије у чланство ЕУ.

"Јасно нам је да слиједи још дуг пут, много препрека, као што је `фуснота`. Европски парламент неће улазити у појединости, јер је то питање за дипломате и владе", рекао је Шулц након сусрета са премијером Србије Ивицом Дачићем.0 КОМЕНТАРА

 1. Pa Francetic je sve radio sto je crnje za Srbiju. jos se i ne zna sta je njegova proUstaska vlst potpisivala.
  Ni mi nismo nista u boljoj situaciji, firci je nas je unistio ekonomski, duhovno, demografski, misleci da su ga fasisti dovezli na tenkovima da bude dozivotni firer.
  Bolje bi mu bilo da nas nije unistavao takvom brzinom , mozda bi ga jos drzali.
  Ovako, sve im je odradio vise ga ne trebju. Sad smisljaju sta s njim. ,a maziti ga bogami nece. I njima sljam smrdi.

 2. А шта друго било за очекивати.Није први пут да се Србије даје избор кога заправо и нема.Ем Еу више није неки рај,ем нема политичке снаге сем чединих Либерала да признају Косово.А изјаве наших званичника су из нужде то се зна.

 3. Решење свих наших проблема је да се ми решимо свог шљама, и политичког и сваког другог.
  Незнам само откуд нам толики капацитет и енергија да нам скоро увек на чело дођу најгори…x-(

 4. Дачић је у Цветковићевој влади имао већу улогу као потпредсједник владе, него сада као премијер. Владом управља Лека Вучић и тек ће Србија да види шта је добила са напредњацима.

  Ако си фрајер лијепо реци ја никад нећу признати Косово и тачка. Тадић је то јавно говорио у Бриселу. Нисамо чули Дачића да је то експлицитно рекао. Не може он сад пребацивати одговорност на предходну владу у којој се више питао него у овој.

  Елем, ако имате на челу државе људе који су били први сарадници хашких оптуженика, онда је логично да ови из ЕУ користе ту околност и истресају гаће на њих.

  Наш проблем је у томе што су нам такви на челу Србије и што ће они учинити све да заштите своју гузицу. Ако су Срби насјели на причу о њиховој метаморфози, ови из ЕУ знају у ком грму лежи зец и то код њих не пали.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *