Шулц: ЕУ је чудовиште

Предсједник Европског парламента Мартин Шулц тврди да се Европска унија због мањка демократије претворила у Франкенштајново чудовиште, преноси бриселски портал “ЕуОбзервер”. Према Шулцу, главни проблем је у непоштовању принципа подјеле власти, једном од основних стубова демократије. – Национални суверенитет се у Европи заснива на подјели власти: имамо владе које парламенти могу да оборе и судове […]

среда, март 6, 2013 / 22:21

Предсједник Европског парламента Мартин Шулц тврди да се Европска унија због мањка демократије претворила у Франкенштајново чудовиште, преноси бриселски портал “ЕуОбзервер”.

Према Шулцу, главни проблем је у непоштовању принципа подјеле власти, једном од основних стубова демократије.

– Национални суверенитет се у Европи заснива на подјели власти: имамо владе које парламенти могу да оборе и судове који пазе да се правила поштују – рекао је Шулц на трибини о будућности ЕУ у Хамбургу, преноси портал.

Он тврди да су у институције ЕУ уграђени само дијелови тог оквира, али не и подјела власти.“То је оно што ја зовем ‘Франкенштајновом Европом’”, рекао је Шулц.

Предсједник ЕП је за Европску комисију рекао да је најнедеморатскија институција ЕУ јер је подвргнута минималном надзору посланика и да “само отуђује људе”.

– Тамо постоје двије школе мишљења: једни се неће смирити док и посљедње локално гробље не буде приватизовано, а други док Комисија не уведе правила за сахрањивање – констатовао је Шулц.

Предсједник ЕП сматра да је рјешење у корјенитим реформама којима би се смањила овлашћења Комисије на уштрб Парламента.
Остаје да се види да ли ће Шулц такве реформе заступати уколико побиједи у трци за мјесто предсједника Европске комисије 2014, гдје важи за једног од најозбиљнијих кандидата.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *