Шукало: Ако Иванић поднесе оставку, мијења га Жељка, без избора

Предсједник Напредне Српске Адам Шукало оцијенио је као манипулацију Додиков приједлог да се распишу избори на свим нивоима власти.

уторак, мај 17, 2016 / 14:46

Предсједник Напредне Српске Адам Шукало оцијенио је као манипулацију Додиков приједлог да се распишу избори на свим нивоима власти.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је услов за његову оставку и пријевремене предсједничке изборе у Српској оставка српског члана Предсједништва БиХ.

Шукало је на свом твитер профилу написао да је у питању манипулација, јер у случају да Иванић поднесе оставку неће бити расписани пријевремени избори, већ би у предсједништво ушла Жељка Цвијановић, као следећа по броју гласова на изборима.  0 КОМЕНТАРА

 1. Да смо Европа и да смо ушли у 21. вијек, могли бисмо за пар секунди на службеним страницама за пар секунди пронаћи текст Закона о попуњавању упражњеног мјеста члана Предсједништва БиХ у току трајања мандата и бесплатно га преузети. Будући да нисмо ни у Европи ни у 21. вијеку, због једног закона грађани би се морали претплатити на Службени гласник… Срамота је да грађани немају бесплатан приступ законима своје државе.

  Елем, након мало гуглања:

  „U slučaju da jednom od članova Predsjedništva BiH prestane funkcija prije isteka mandata (umre, podnese ostavku, ili na drugi način bude razriješen dužnosti), Zakon o popunjavanju upražnjenog mjesta člana Predsjedništva BiH 435 predviđa da članovi PSBiH na sjednicama vrše izbor člana Predsjedništva BiH da bi se popunilo upražnjeno mjesto. Kandidat može biti samo poslanik PDPSBiH koji je iz reda istoga konstitutivnog naroda i koji je izabran s teritorije istoga entiteta kao i član Predsjedništva čije je mjesto upražnjeno (član 2. Zakona). Nakon što PDPSBiH imenuje novog člana, imenovanog potvrđuje većina delegata u DNPSBiH koji pripadaju istom konstitutivnom narodu kao i imenovani. Ako DNPSBiH odbije dva puta nominovane kandidate koje predloži PDPSBiH, tada treći nominovani kojeg bira PDPSBiH popunjava upražnjeno mjesto bez daljnjeg potvrđivanja DNPSBiH. Ako mjesto člana Predsjedništva ostane upražnjeno u periodu manjem od 120 dana od datuma određenog za sljedeće izbore za PDPSBiH, upražnjeno mjesto popunjava predsjedavajući ili zamjenik predsjedavajućeg PDPSBiH iz reda istoga konstitutivnog naroda iz kojeg je i član Predsjedništva čije je mjesto upražnjeno (član 7. Zakona).”

  http://www.noveinicijative.org/wp-content/uploads/2012/04/ustavno.pdf

 2. Мачак,

  срамота, него шта! Ја сам на том питању непрестано инсистирао за вријеме студија.

  Али то није само ствар немара и некакве заосталости. То је ствар срачуната, завјереничка, и ствар подјармљивања. Претплату од неколико стотина марака на Службени Гласник не може себи приуштити (или то није рационално) нико коме то није струка.

  Онда и за неки најбаналнији правнички савјет то изгледа овако:
  – Добар дан, занима ме моје право, рок, или сл.
  – Добар дан, 100 марака.

  А вирнуо тај адвокат XY у базу података, и прочитао члан тај и тај, ако га већ није упамтио по рутини. Стварно голем посао! (За вријеме сељачких буна, од Средњег вијека, кад устану ти подјармљени, онда, у тих својих пет минута, највише тамане – попове и адвокате.)

  Али је још важније од тих 100 марака (јер има и бесплатна правна помоћ под одређеним условима) то да грађанин зна своје право, и да томе има приступ, тј. да га – може знати. То би морала бити цивилизацијска тековина.

  Има многих агенција код нас, али за то агенције – нема.

  А бар за основне прописе, нешто овакво направити није баш најтеже на свијету:
  http://www.pravno-informacioni-sistem.rs/SlGlasnikPortal/pages/home.xhtml

 3. Крин,

  И то није само један службени гласник, већ код нас у РС два (републички и државни), а у ФБиХ три (кантонални, федерални и државни)…

  Ми већ имамо Агенцију за информационо друштво РС. То би требало да је у њиховој надлежности. http://www.aidrs.org/

  ЕУ налаже бесплатну доступност аката преко интернета, мада не знам да ли је то обавезујуће, тј. да ли постоје санкције за непоштовање тога. Како год било, службени гласници свих чланица ЕУ су доступни бесплатно путем интернета, укључујући и Хрватску, а постоји и централизованa база ЕУ и националних легислатива (ЕУР-лекс и Н-лекс). https://i.imgur.com/oKrp7pV.png

  Ваљда ће то ускоро и до нас допријети, мада нисам претјерано оптимистичан.

 4. Како неко ко овдје годинама заступа СНСД, може некога прозвати за некомпетентност? Па ко се након Цвијановићке на мјесту премијера, Милића (који је прво магистрирао а потом дипломирао) на мјесту директора фонда ПИО или Душанке Мајкић која је приватни факултет завршила у 56ој години, уопште може сматрати некомпетентним. И прије је било некомпетентних ликова, али СНСД је то утврдио као правило. И да свакако да не заборавим предсједника, који зна новокомпоноване фолк хитове, али зато мисли да се наш велики сликар презивао Шимуновић, а не Шумановић. Зато завежи!

 5. Мачак,

  хвала на труду, али сваки просјечно обвијештени човјек се сјећа да је изабраног Алију Изетбеговића прво замијенио Халид Гењац, а касније Гењца Бериз Белкић.

  Такође се сјећамо да је изабраног Анту Јелавића замијенио Јозо Крижановић, а први пут изабраног Драгана Човића Иво Миро Јовић

  Код Срба имамо случај да је изабраног Мирка Шаровића замијенио Борислав Паравац.

  тако да то није ништа ново у нашем политичком животу.

  Ни један од ових што су мијењали изабране нису учестовали на изборима зачлана предсједништва.

  Шукалов спин је наставак јефтиног трика који је кренуо са Александром Пандуревић која је слагала да су они спремни да дају оставке.

  Да сам јуче био у праву када сам рекао да је то трик и да се чека шта ће рећи Иванић и Босћ, одговор је одмах стигао.

  Иванићу не пада на памет да даје оставку. Иванић сматра да је легално да он тражи оставку од Додика, а да Додик то нема право тражити од њега. Тако по телалуку изгледа демократија и поштена и фер политичка утакмица.

  Посебно ћу анализирати Иванићеву изјаву:

  http://www.rtvbn.com/3818203/Mladen-Ivanic-Dodik-se-bavi-sam-sobom

  „Još jedna od smiješnih Dodikovih inicijativa. Prije svega, kad bih ja podnio ostavku, novi član Predsjedništva BiH bi se birao u Parlamentu. To znači da bi najvjerovatnije umjesto mene došao gospodin Mladen Bosić.“

  Није битно ко ће бити. Битно је да видимо да ли си спреман поднијети оставку и спасити народ јер сте изјавили да без ванредних избора народу нема спаса. У политичкој борби се нешто мора и жртвовати и ризиковати.

  “Pokušaj da se svi povuku iz Parlamenta bi značio potpunu blokadu jer Ustav takvu situaciju nije predvidio“, kazao je Ivanić za N1.“

  Обична шукаловштина. Не морате изазвати блокаду него да они који сада сједе у скупштинским клупама поднесу оставке, а да их замијене други са истих листи. Ето вам рјешења.

  Крчмар Ђорђо и Бојић Борислав поднесу оставке замијене их Томаш Драгана и Адамовић Весна. Босић Младен и Лалић Ненад поднесу оставке, замијене их Околић Мирко и Симић Јелена. Пандуревић Александра поднесе ставку, замијени је Пртило Слободан. Момчила Новаковића који носи компензациони мандат замијени неко са њихове компензационе листе.

  Гдје ту Иванић види блокаду. Све је то легално и легитимно.

  Затим Огњен Тадић и Дарко Бабаљ поднесу оставке, а новопостављени српски посланици из Савеза за промјене изаберу у Дом народа друга два делегата.

  Никакве ту блокаде нема. Уставна и законска процедура је скроз легална, а само остаје питање имате ли муда прихватити то урадити.

  Није у реду да се један члан предсједништва спушта на Шукалов ниво и дезимформише јавност да би њихова оставка била блокада.

  Ево, ја сам показао како то урадити.

 6. Па шта је у принципу поука коју сте извукли вас двојица? Да Додика и његову криминалну организацију треба оставити да влада, док се не појави неко за кога ће те вас двојица као врховни ауторитети процијенити да заслужује да замјени великог кума?

 7. Змај,

  нисам ја за то да Додик и даље влада. Ја сам за то да се претеденти на његову власт, као и он, одрекну тренутне власти коју имају да би са исте стартне црте кренули у изборну трку на којој ће народ изабрати власт по свом укусу и интересу.

  Зашто би требало некоме ко има власт на два нивоа, дати и трећи ниво власти без поштених избора?

  Чиме су то заслужили?

 8. Змај,

  ја ти само указујем да СзП лаже и нема поштене намјере. Њих не интересује народ.

  Прво је Александра Пандуревић слагала да ће сви они поднијети оставке, ако то уради Додик. Иванић је рекао да оставку поднијети неће и тиме потврдио да Александра лаже. Ја сам само констатовао да она лаже. И то мало раније најавио.

  Затим, Адам Шукало је слагао да је позадина Додиковог захтјева за Иванићевом оставком жеља да Цвијановићка буде члан предсједништва. Ја сам само навео неколико примјера замјене чланова предсједништва (а Мачак је цитирао и закон), чиме смо недвосмислено утврдили, не да Шукало не зна, зна он добро, него да манипулише и лаже народ.

  И треће, Младен Иванић је слагао да би његова оставка и оставке садашњих посланика и министара довело БиХ у блокаду. Не само да сам доказао да то није тачно, него сам навео и имена посланика који би били именовани умјесто садашњих и који би изабрали новог члана предсједништва из реда српског народа, нове министре и нове делегате у Дому народа.

  Буди поштен па признај да сам у праву!

 9. Лијепо је Иванићу што се бринеш да БиХ не доживи блокаду.

  А са протеста у парку најављујете да ћете све у РС блокирати ако вам не буду дали и ентитетску власт.

  И онда се чудите што вас овакви као сматрају издајницима.

  РС треба блокирати, БиХ се то не смије десити.

  Аферим!

 10. Нисам ја овдје ничим заступао савез за промјене. Ја сам само рекао да људи који годинама овдје заговарају СНСД-ову опцију, немају никакво морално право да неког прозивају за некомпетентмост, јер је СНСД фестивал некомпетенције.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *