Суд БиХ: 25 година затвора за злочине над Србима у Бихаћу и Цазину

Суд БиХ осудио је Мехуру Селимовића и Адила Ружнића на по осам година затвора, а Емира Мустафића на девет за ратне злочине над српским цивилима и ратним заробљеницима у Бихаћу и Цазину.  Судско вијеће је утврдило да су тројица бивших припадника Петог корпуса некадашње Армије БиХ одговорни за физичко и психичко злостављање затвореника српске националности […]

понедељак, септембар 17, 2012 / 18:54

Суд БиХ осудио је Мехуру Селимовића и Адила Ружнића на по осам година затвора, а Емира Мустафића на девет за ратне злочине над српским цивилима и ратним заробљеницима у Бихаћу и Цазину.

 Судско вијеће је утврдило да су тројица бивших припадника Петог корпуса некадашње Армије БиХ одговорни за физичко и психичко злостављање затвореника српске националности у Бихаћу и Цазину, саопштено је из Суда БиХ.

Оптуженима, који су се бранили са слободе, одређене су мјере забране. На ову пресуду постоји могућност жалбе.

Селимовић је био референт за контраобавјештајне послове и замјеник начелника Одјељења војне безбједности Петог корпуса Армије БиХ, Ружнић помоћник команданта за послове безбједности, а Мустафић војни полицајац.

Према оптужници, они су од 1994. до 1996. године помагали затварање припадника Војске и Полиције Републике Српске, те цивила у заточеничке центре у Бихаћу, Цазину и Босанском Петровцу.

Они су помагали и подстрекавали затварање ратних заробљеника и цивила.
Заробљеници су затварани у логорима на локацијама Касарне "Адил Бешић" у Бихаћу, заточеничког центра у Фабрици пластике у Петровцу, просторијама Цивилног затвора "Луке" у Бихаћу и другим објектима, те су држани у изузетно лошим условима за живот и присиљавани на обављање принудних радова који су се састојали од тешких физичких послова.

Затворенике су испитивали и физички малтретирали стражари логора, други војници који су несметано улазили у просторије, те оптуженици који су испитивали ратне заробљенике.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *