Студеница: Почео прољећни Сабор СПЦ

Редовно прољећно засједање Светог архијерејског Сабора Српске православне цркве почело је данас саслужењем литургије у манастиру Студеница, радни дио Сабора биће настављен сутра у Београду, а теме ће, како се очекује, бити везане за актуелни живот и рад Цркве. Постоји увјерење да се архијереји просто не усуђују да начињу неке теме, јер би претходно морали […]

среда, мај 14, 2014 / 11:43

Редовно прољећно засједање Светог архијерејског Сабора Српске православне цркве почело је данас саслужењем литургије у манастиру Студеница, радни дио Сабора биће настављен сутра у Београду, а теме ће, како се очекује, бити везане за актуелни живот и рад Цркве.

Постоји увјерење да се архијереји просто не усуђују да начињу неке теме, јер би претходно морали да имају унапријед припремљена рјешења, а они то за сада немају, тврде извори Тањуга блиски Цркви. Ријеч је о питањима стања вјере, црквеног школства, па и стања црквено-државног односа који би требало коначно да буде разјашњен, у смислу шта црква очекује од државе, а шта држава од цркве. Чини се, међутим, како кажу у црквеним круговима, да ниједна од те две стране ни овог пута не жели да иде до краја.

Тако ће, према Тањуговим изворима, и већина епархија остати непопуњена, попут Аустралијске, Њемачке, па и Жичке, за коју, како се каже, има веома много претендената.

За Загребачку епархију, која је послије смрти митрополита Јована остала упражњена, пак, нема толико интересовања, иако би, сматрају у Цркви, та епархја требало да добије свог домаћина, јер се Загреб третира „као једно веома деликатно мјесто”.

Познаваоци црквених прилика тврде да ће епархије остати упражњене и због тога јер Црква нема адекватне кадрове који би могли да заузму позиције које се сматрају веома важним.

Иако у јавности има очекивања да ће се Црква уобичајно и овог пута бавити Косовом и Метохијом, вјерује се да ће и та тема изостати, најприје зато што се на том простору не дешава ништа спектакуларно, а потом и зато јер су бриселски разговори у застоју због недавних ванредних парламентарних избора у Србији.

Када ти разговори буду настављени може се очекивати више заинтересованости Цркве, јер би на дневни ред требало да дође питање црквене имовине.
Осим тога, у Цркви кажу, да је у Епархији рашко-призренској стање мање-више стандардно, без додатних проблема.

Сабор ће највјероватније на дневном реду имати и евентуални наставак дијалога СПЦ са канонски непризнатом Македонском православном црквом.

Очито је, кажу црквени извори, да и једна и друга страна поставља услове и критеријуме које би, како се вјерује, требало спустити да би до тог дијалога, ипак, дошло.

Свети архијерејски Сабор ће на дневном реду свакако имати недавни боравак делегације СПЦ у Цариграду, где је договорено да се Свеправославни сабор одржи у том граду 2016. године.

Ријеч је о историјском скупу за који се, према признању патријарха, теме одавно припремају и тицаће се актуелних проблема, међу којима је и јединство цркава.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *