Структурални дијалог: Федералци поново прекршили договор

Представници институција из БиХ су самоиницијативно учествовали на тематском састанку структуралног дијалога, који је прије два дана одржан у Бриселу, што је супротно установљеним процедурама припреме и одржавања тог састанака и одлукама Савјета министара БиХ, саопштено је из Министарства правде Републике Српске. У саопштењу се напомиње да је Република Српска била спремна да учествује на […]

четвртак, мај 1, 2014 / 16:00

Представници институција из БиХ су самоиницијативно учествовали на тематском састанку структуралног дијалога, који је прије два дана одржан у Бриселу, што је супротно установљеним процедурама припреме и одржавања тог састанака и одлукама Савјета министара БиХ, саопштено је из Министарства правде Републике Српске.

У саопштењу се напомиње да је Република Српска била спремна да учествује на овом састанку о реформи Високог судског и тужилачког савјета БиХ, као и да је Влада Српске благовремено усвојила платформу у вези предложених тема дијалога, коју су њени представници требали изложити Европској комисији у Бриселу.

Из Министарства наводе да на сједници Савјета министара 23. априла није прихваћено проширење листе делегације БиХ на овом састанку са представницима Републике Српске, нити је усвојен састав делегација БиХ, а одлучено је да се Европској комисији упути захтјев за одгађање састанка.

"Како Европска комисија није прихватила одгађање састанка и о томе Дирекцију за европске интеграције БиХ обавијестила писмом од 23. априла, од пресједавајућег радне групе за унутрашње послове и правосуђе који је одговоран за организацију састанака структуралног дијалога, до дана одржавања састанка, 29. априла нису стигла упутства о даљим активностима и одлукама Савјета министара БиХ, нити су надлежне институције обавијештене о мјесту и другим детаљима одржавања састанка у Бриселу, ни о саставу учесника", додаје се у саопштењу.

Посљедица самоиницијативног учешћа представника институција из БиХ на том састанку је, како се наводи, несумњиво рушење утврђених правила и принципа одржавања механизма структуралног дијалога о реформи правосуђа БиХ и Европске комисије, утврђеног на највишем нивоу још на првом састанку, одржаном у Бањалуци у јуну 2011. године, те пропуштање прилике да се направи искорак у систематском интерном дијалогу и постизању консензуса потребних за остварење реформе ВСТС у БиХ.

"У вези са најављеном пленарном сједницом структуралног дијалога о правосуђу, проширеном питањима владавине права, која је најављена за 13. и 14. мај у Сарајеву, Влада Српске остаје посвећена разговорима који се воде у његовом оквиру, као значајном средству за остварење пријеко потребних реформи сектора правосуђа у БиХ и успјеху дијалога, чији је циљ рјешавање и адекватан третман његових приоритетних тема", истичу из Министарства правде Српске.

У саопштењу се додаје да Влада Српске остаје посвећена напорима, који се у оквиру структуралног дијалога о реформи правосуђа у БиХ спроводе, у циљу испуњења европских стандарда у области владавине права и поштовања основних људских права пред правосудним институцијама у БиХ.

Из Министарства напомињу да се након досадашњих шест циклуса структуралног дијалога о реформи правосуђа не може дати висока оцјена успјешности, као и да је Народна скупштина Српске оцијенила да "структурални дијалог тече споро и без очекиваног напретка".

"С тим у вези, проширивањем тема разговора у оквиру структуралног дијалога, прије рјешавања кључних тема у оквиру реформе правосуђа у БиХ, као што су: непроцесуирање крупних случајева ратних злочина, ретроактивна примјена закона, двостепеност у суђењу и однос нивоа у правосуђу БиХ, може се сматрати видом признавања пораза досадашњих напора у овом процесу или настојање противника реформе да блокирају потребне реформе", додаје се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да је Европска комисија у више наврата обавијештена о наведеним ставовима Српске. "Иако су наведени разговори са Европском комисијом о проширењу структуралног дијалога додатним питањима владавине права у Српској сматрани првом рундом консултација и договора страна о новој иницијативи, Европска комисија је ове теме озваничила, путем закључака Савјета за спољну политику ЕУ 14. априла као и достављањем дневног реда и датума пленарног састанка 13. и 14. маја у Сарајеву", додаје се у саопштењу.

Влада Републике Српске је, како се наводи, на јучерашњој сједници разматрала насталу ситуацију и донијела закључак да је спремна да, у одговарајућем форуму, разговара и о другим темама које се тичу владавине права, а које нису биле предмет структуралног дијалога о реформи правосуђа, о чему је потребно постићи посебан договор са представницима свих нивоа власти у БиХ, као и са представницима Европске комисије.

У саопштењу се истиче да ће овлаштени представници Српске у структуралном дијалогу о реформи правосуђа и у наредном периоду узети учешће по оним питањима, која су у складу са закључком и препоруком Народне скупштине Српске, а која се односе на теме због којих је и започет, међу њима и непроцесуирање крупних случајева ратних злочина, ретроактивну примјену закона, двостепеност у суђењу и однос нивоа у правосуђу у БиХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *