Струја од вјетра за цијели свијет

Наша планета има више него довољно снаге у вјетру за напајање читавог свијета енергијом, показују резултати двије нове студије. Научници разматрају само физички аспект, али не и финансијски, напомињу други стручњаци. Они кажу да би градња свих неопходних турбина и система за пренос енергије до свих корисника била превише скупа. Студије два различита америчка научна […]

уторак, септембар 11, 2012 / 12:34

Наша планета има више него довољно снаге у вјетру за напајање читавог свијета енергијом, показују резултати двије нове студије.

Научници разматрају само физички аспект, али не и финансијски, напомињу други стручњаци. Они кажу да би градња свих неопходних турбина и система за пренос енергије до свих корисника била превише скупа.

Студије два различита америчка научна тима објављене су у одвојеним журналима. Истраживачи су израчунали да постојећа технологија турбина може да произведе стотине трилиона вати електричне енергије, што је преко десет пута више од количине коју свијет тренутно троши, пренио је АП.

Кориштењем енергије вјетра не емитију се штетни гасови, као у случају сагоријевања угља, нафте или природног гаса. Ипак, у другим студијама поставља се питање да ли би физичка ограничења могла да спријече свијет да искористи енергију вјетра.

“То је заиста питање економије, а не инжењеринга, нити доступности овог ресурса“, изјавио је Кен Калдеира, стручњак за климу Научног института Карнеги у Вашингтону, који је коаутор студије објављене у „Журналу о промјени климе“.

Овим истраживањем утврђено је да вјетар има потенцијал да произведе 20 пута више енергије од количине коју свијет тренутно троши.

Ако би се на сваку постојећу турбину направило још 100, потребе свијета за енергијом биле би задовољене, каже Марк Џејкобсон, професор цивилног и природног инжењеринга на Универзитету Стенфорд.

Он је аутор друге студије, објављене у "Процедурама Националне академије наука". Ово истраживање указује на нешто нижи енергетски потенцијал вјетра, али је количина и даље више него довољна да покрије тренутне потребе човјечанства.

Џејкобсон је написао да би почетни трошкови и субвенције за кориштење фосилних горива отежали кориштење енергије вјетра. Ниска цијена природног гаса је још један фактор који штети развоју система који користе енергију вјетра.

Осим тога, све неопходне турбине заузеле би превелику земљишну површину, а било би неопходно и драстично повећање броја далековода за пренос електричне енергије, наводи овај стручњак.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *