Стижу долари: Тито шаље помоћ по Русима

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда покренуо је данас све законске и техничке процедуре на основу којих ће бити расподијељено 125 милиона долара које ће Влада Руске Федерације уплатити по основу клириншког дуга на рачун у Централној банци БиХ.

уторак, август 8, 2017 / 14:25

На основу обавјештења о уплати новца која је стигла из Централне банке БиХ, Министарство финансија и трезора предузело је све активности да се примјени споразум у складу са законским прописима, те ће средства од клириншког дуга бити подијељена по унапријед утврђеним процентима – Федерацији БиХ 58 одсто, Републици Српска 29 одсто, институцијама БиХ 10 одсто и Брчко дистрикту три одсто.

Споразум Савјета министара БиХ и Владе Руске Федерације, који се односи на клириншки дуг бившег СССР-а, потписан је у марту, а на снагу је ступио у јуну објављивањем у “Службеном гласнику БиХ”, чиме су испуњени услови за уплату 125 милиона долара на рачун у Централној банци БиХ.

Беванда је захвалио за сарадњу Амбасади Руске Федерације у БиХ, колегама из Министарства финансија Русије, као и на ангажману Централне банке БиХ која је у овом процесу успјешно испунила свој дио обавеза.

Министар финансија и трезора БиХ изразио је задовољство што је БиХ једина земља бивше СФРЈ којој је клириншки дуг исплаћен у новцу, а не у роби, и што ни политчки утицаји нису могли да спријече потписивање споразума и исплату 125 милиона долара руског дуга.

У све техничке активности у процесу уплате и преношења средстава биће укључена министарства финансија Републике Српске и Федерције БиХ, као и Влада Брчко дистрикта.

 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *