Стиже прва транша за Станаре

Компанија „Енерџи фајненсинг тим“ /ЕФТ/ саопштила је данас да је добила прву траншу кредита од 350 милиона евра од Развојне банке Кине за почетак градње термоелектране у Станарима, код Добоја, у прољеће сљедеће године. Ова трговинска и инвестициона групација са сједиштем у Великој Британији, која је фокусирана на енергетска тржишта југоисточне Европе, добила је 2008. […]

петак, децембар 21, 2012 / 18:24

Компанија „Енерџи фајненсинг тим“ /ЕФТ/ саопштила је данас да је добила прву траншу кредита од 350 милиона евра од Развојне банке Кине за почетак градње термоелектране у Станарима, код Добоја, у прољеће сљедеће године.

Ова трговинска и инвестициона групација са сједиштем у Великој Британији, која је фокусирана на енергетска тржишта југоисточне Европе, добила је 2008. године тридесетогодишњу концесију за градњу електране на угаљ снаге 300 мегавата у Станарима.

ЕФТ ће уложити сопствених 500 милиона евра у довршавање пројекта, изјавио је портпарол компаније Ненад Савић, пренио је Ројтерс.

Он је рекао да ће термоелектрана почети са радом крајем 2015. или почетком 2016. године.

ЕФТ је одабрао кинеског произвођача електро-опреме "Донгфанг електрик" за испоруку опреме и реализацију градње.

Термоелектрана у Станарима годишње ће испоручивати 2.000 гигават-часова електричне енергије и допринијеће расту запошљавања када буде прикључена на мрежу, објавио је раније ЕФТ.

Термоелектрана ће користити лигнит из оближњег рудника, који је ЕФТ поново отворио 2005. године.

Очекује се да ће квалитет лигнита, који садржи мали проценат сумпора, помоћи да будућа термоелектрана испуни високе стандарде ЕУ у вези са емисијама штетних гасова.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *