Стефановић: Ухапшени осумњичени за крађу идентитета Вучићевог брата

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је данас да је 16 особа ухапшено, док се за двије интензивно трага због сумње да су крађом идентитета основали седам фантомских предузећа и „прали новац“. Стефановић је рекао на конференцији за новинаре да су међу приведенима и осумњичени за крађу идентитета Андреја Вучића, брата премијера Србије Александра […]

петак, април 10, 2015 / 17:43

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је данас да је 16 особа ухапшено, док се за двије интензивно трага због сумње да су крађом идентитета основали седам фантомских предузећа и „прали новац“.

Стефановић је рекао на конференцији за новинаре да су међу приведенима и осумњичени за крађу идентитета Андреја Вучића, брата премијера Србије Александра Вучића.

Ухапшени су из Новог Сада, Јагодине, Београда и једна особа са двојним држављанством из Будве, а међу њима је и бивши радник Пореске управе Снежана Јездић.

Стефановић је објаснио да су осумњичени на основу фалсификованих личних карата и крађом идентитета основали и заступали седам фантомских предузећа, те да су за остваривање права за неосновано враћање ПДВ-а користили два привредна друштва.

"Они су током 2009. и 2010. доставили лажне пореске пријаве, на основу којих су захтевали враћање 23,3 милиона динара на име ПДВ-а, односно 300.000 евра", рекао је Стефановић.

Користећи друга предузећа тај су новац претварали у девизе које су искористили за плаћање фиктивних обавеза према правним лицима са територије Кине.

Ухапшени су осумњичени за кривична дјела злоупотребе положаја одговорног лица и прање новца, као и да су оштетили буџет Србије, али и нанијели штету грађанима чији су идентитет злоупотријебили, а међу којима је и Андреј Вучић.

Стефановић је навео да је лична карта са подацима брата српског премијера коришћена за регистровање фантомског предузећа "Асомакум".

Он је рекао да је бивши радник Пореске управе Снежана Јездић, која је међу 16 ухапшених, била задужена за контролу тих седам предузећа, чији називи почињу на слово "А".

Међу ухапшенима су и Д.Ј. /53/ са двојним држављанством и А.Ј. /50/ из Београда који су, како је рекао Стефановић, фактички обављали послове фирме "Асомакум".

Питање пословања предузећа "Асомакум" је прошле јесени у Скупштини Србије покренуо посланик опозиционе Нове странке Зоран Живковић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *