Шта каже метеоролог који ријетко гријеши?

Велике врућине које су читаву регију погодиле током мјесеца који полако остаје иза нас јесу биле многима неугодне, али далеко од тога да се може говорити о екстремној метеоролошкој појави. Другим ријечима, стигло је оно што би се народски рекло “право љето”, а када би требало бити вруће, ако не сада?! Многе наравно занима каква […]

четвртак, јул 30, 2015 / 08:29

Велике врућине које су читаву регију погодиле током мјесеца који полако остаје иза нас јесу биле многима неугодне, али далеко од тога да се може говорити о екстремној метеоролошкој појави.

Другим ријечима, стигло је оно што би се народски рекло “право љето”, а када би требало бити вруће, ако не сада?!

Многе наравно занима каква је прогноза метеоролога за осми мјесец и у том контексту занимљиво је прочитати мишљење са популарне метео странице Временска прогноза за ХР и БИХ свакодневна, која је, барем досад, дала прогностички модел који се и остварио.

На овој страници се цитира амерички стручњак Џо Бастарди који напомиње да је на глобалном нивоу у јуну било хладније на Земљи у односу на 2006. годину. Прошло љето такође је у просјеку било хладније, а ово би се на крају, кад се све сабере и одузме, заправо могло показати и просјечним.

– Код нас, и за ово љето, каже коначно право љето имамо без икаквог драматизовања. Дакле, право љето уз изнадпросјечне температуре нам је показао јул, очекивано наравно. Да би се остварило дуго топло љето, треба једнако пржити и август али и септембар. То је мало вјероватно, јер дан је краћи погоршања иду све јужније!

Љета и врућине би још требало бити, али не дуготрајна, јер се очекује да ће сљедећи мјесец, али и октобар и новембар, низове топлих дана прекидати продори влажног и свјежег те хладнијег ваздуха доносећи нестабилности, непогоде и освјежења – наводи се.

Иначе, метеоролошки заводи у регији процјењују да би август могао ипак бити 2 – 4 одсто Целзијуса топлији од просјека, односно да би температурне осцилације могле бити позитивне. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *