Срушио краља: Селби нови свјетски првак у снукеру

Енглез Марк Селби нови је свјетски шампион у снукеру, он је у финалу шампионата у Шефилду побиједио браниоца титуле Ронија О’Саливена са 18-14. Селби је тако дошао до прве титуле у каријери, у свом другом финалу, а претходно је играо 2007. године. Захваљујући титули, Селби се вратио на прво мјесто свјетске ранг листе, а освојио […]

уторак, мај 6, 2014 / 07:46

Енглез Марк Селби нови је свјетски шампион у снукеру, он је у финалу шампионата у Шефилду побиједио браниоца титуле Ронија О’Саливена са 18-14.

Селби је тако дошао до прве титуле у каријери, у свом другом финалу, а претходно је играо 2007. године.

Захваљујући титули, Селби се вратио на прво мјесто свјетске ранг листе, а освојио рекордних 300.000 фунти, док је његов ривал добио упола мање.

Селби је О’Саливену нанио први пораз у финалима Свјетског првенства, пошто је свих пет претходних добио. Такође га је онемогућио да се трећи пут заредом окити насловом првака.

О’Саливен је на тај начин пропустио шансу да се изједначи са Рејом Риардоном и Стивом Дејвисом, који имају по шест титула свјетских шампиона. Од њих је само трофејнији Стивен Хендри са седам титула.

Селби је одмах после финала побједу посветио свом оцу Дејвиду, који је преминуо 1999. године.

„Још нисам свјестан. Отац ми је преминуо када сам имао 16 година и одувијек сам говорио да желим да освојим титулу за њега. Толико сам се трудио, нисам играо лијепо на почетку, али сам на крају био добар. И, не постоји бољи начин за освајање титуле од побједе над Ронијем у финалу“, рекао је Селби.

Млађи Енглез је одиграо одличан други дио сусрета, а чини се да је ‘Ракета’ пропустио прилику у првој сесији финала, када није успио довољно да се одлијепи јер је противник играо очајно. Селби је феноменално комбиновао дефанзивну и офанзивну игру и сасвим заслужено "покупио" први трофеј у легендарном ‘Крусиблу’.

Финале је почело у недељу, а у једном тренутку је дјеловало да ће О’Саливен ријешити борбу за титулу већ првог дана. Имао је и пет фрејмова предности, али је Селби узвратио и смањио на 10-7 после двије сесије.

Када је финале настављено, Селби је у потпуности доминирао. Освојио је четири фрејма заредом и дошао до предности 11-10. О’Саливен је успио да прекине његов низ у 22. фрејму, а када је Селби повео са 12-11 игра је прекинута, иако су остала још два фрејма у трећој сесији, пошто су одужили са борбом. Тај фрејм је одлучила О’Саливенова промашена тривијална риозе кугла, којом би на 15-минутну пазу отишао са минималним вођством. Иако тада меч није резултатски ријешен, свакако јесте у психолошком смислу.

На почетку четврте сесије велика борба је настављена, а О’Саливен је одмах изједначио на 12-12. Међутим, тада је на сцену ступио Селби, који је сјајно одиграо наредна три фрејма и одвојио се на 15-12. Рони у тим тренуцима није уопште личио на себе и никако није успијевао да му припријети, па је Селби направио велики корак ка освајању прве титуле свјетског шампиона.

Селби је тада успорио игру, али се О’Саливен се пробудио и после преокрета смањио на 15-14. Други снукераш свијета је тада заиграо одлучније и у доминантном стилу дошао на два фрејма од титуле, а иако је О’Саливен имао шансу да остане у игри, млађи Енглез је наставио низ и до тријумфа дошао после 32 фрејма.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *