Српска самостално на Викимедији

Идеја о оснивању самосталног огранка Викимедије Републике Српске јавила се 2013. године. Одмах на почетку потребно је направити разлику између појмова „Викимедија” и “Википедија“. Викимедија је шири појам, тј. Викимедија је организација, а само један од њених пројеката је “Википедија”, као највећа енциклопедија на свијету. Вук Вучетић и Бојана Подгорица  Осим Википедије, постоје и други […]

понедељак, јул 6, 2015 / 09:16

Идеја о оснивању самосталног огранка Викимедије Републике Српске јавила се 2013. године. Одмах на почетку потребно је направити разлику између појмова „Викимедија” и “Википедија“. Викимедија је шири појам, тј. Викимедија је организација, а само један од њених пројеката је “Википедија”, као највећа енциклопедија на свијету.

Вук Вучетић и Бојана Подгорица

 Осим Википедије, постоје и други пројекти као што су “Викимедијина остава”, “Викицитат”, “Викивијести”, “Викиизвори” и сл. који су мање познати широј јавности.

Након успјешне реализације низа уређивачких радионица у сарадњи са Викимедијом Србије у оквиру пројетка регионалне сарадње, оформљена је група корисника у Републици Српској који су се одважили да образују Заједницу Викимедије Републике Српске и покрену нове пројекте који су корак ка формирању званичног огранка Викимедије у Републици Српској.

У оквиру уређивачких радионица које су одржане у периоду од јануара до јуна 2015. године у пет градова у Републици Српској (Треибње, Бијељина, Српско Сарајево, Бања Лука и Вишеград), учесници су се упознали са пројектима Викимедије и прошли обуку уређивања Википедије и Викимедијине оставе (Wiki Commons). Истовремено је успостављена сарадња са образовним институцијама, библиотекама, туристичким организацијама и удружењима која доприносе очувању традиције и српског језика.

Покренут је пројекат “Вики школарац” и одржана је прва уређивачка радионица у ОШ “Вук Караџић” у Вишеграду. У оквиру пројекта “Вики школарац” планирано је умрежавање основних и средњих школа у јединствен систем, у оквиру ког ће ученици, наставници и професори моћи да размијењују своја знања, искуства и да на тај начин унаприједе свој рад.

У оквиру пројекта регионалне сарадње са Викимедијом Србије одржане су уређивачке радионице на четири факултета, гдје су студенти упознати са пројектима Викимедије, уређивањем Википедије и Википедијине оставе (Wikimedia Commons). Овим је створен темељ за наставак сарадње са факултетима и планирање великог едукативног пројекта који ће обухватити сарадњу са образовним институцијама свих нивоа у Републици Српској.

Такође, у Републици Српској је у току фото такмичење “Трагом душе”. Овај пројекат за циљ има популаризацију културних и природних добара Републике Српске и унапређење доступности ризнице културног и историјског наслијеђа земље на интернету. Фотографије ће бити објављене на Викимедијиној остави под условима слободне лиценце. На тај начин ће се фотографије добара Републике Српске придружити концепту отвореног и слободног знања и образовања које баштини Викимедијина задужбина.

Покренули смо и пројекат који носи назив “Колико знам, толико вриједим!”, у оквиру ког је успостављена сарадња са локалним интернет порталима. Наиме, идеја је да се сваки дан презуме и објавио текст са Википедије који би био занимљив читаоцима портала. На тај начин портали имају прилику да понуде својој публици нешто ново и оргинално, а са друге стране то је најбољи начин да се промовише наш рад.

 

Исто тако, врло важан сегмент ове приче о Викимедији Републике Српске је медијско/информатичко описмењавање дјеце од најранијих узраста. Наиме, постављање нових садржаја на Викпедију од свакога захтјева познавање основа рада на рачунару, служење интернетом, уређивање фотографија и сл., што сасвим сигурно већ данас представља дио опште писмености појединца. Према томе, рад на уређивању Википедије је свакако одлична платформа за унапријеђивање вјештина из ове области. Рад на Викимедији пружа могућност стварања критички освјештеног појединца, који ће правити јасну разлику између важних и мање важних садржаја, који ће бити способан да аргументовано брани своје ставове, али исто тако да изгради препознатљиви стил писања, што такође представља личну карту сваког од нас.

На крају, сматрамо да је једна од најхуманијих идеја заправо идеја просвјетитељства, што свакако недостаје у времену функционалног и практичног знања. С тим у вези сигурни смо да би формирање званичног огранка Викимедије у Републици Српској имало позитиван ефекат у том контексту. Вјерујемо да ће идеја о ширењу бесплатног знања, што је суштинска мисија Викимедије, привући пажњу образовних институција у Републици Српској, вјерских заједница, које такође промовишу вриједности знања као једне од најузвишенији и осталих институција и организација које своју дјелатност могу повезати са релевантним пројектима Викимедије. На тај начин би Викимедија постала доступна и званично већем броју младих који би имали прилику да креирају нове садржаје, штите од заборава своје културне вриједности, стичу нова знања и употпуњују постојећа, упознају друге народе и њихову културу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *