Српска добила још један град – студентски

Студентски центар “Никола Тесла” Бањалука постао је први студентски град у БиХ, након што је Влада РС на првој сједници донијела одлуку да Студентски центар постане Студентски град “Никола Тесла” Бањалука, чиме ће умногоме бити побољшан стандард студената. То се, прије свега, односи на чињеницу да се тиме стварају услови за покретање Студентског културног центра […]

четвртак, март 21, 2013 / 20:43

Студентски центар “Никола Тесла” Бањалука постао је први студентски град у БиХ, након што је Влада РС на првој сједници донијела одлуку да Студентски центар постане Студентски град “Никола Тесла” Бањалука, чиме ће умногоме бити побољшан стандард студената.

То се, прије свега, односи на чињеницу да се тиме стварају услови за покретање Студентског културног центра (СКЦ), у оквиру којег би били побољшани културни садржаји студената, прије свега што се тиче представа, биоскопа, концерата, изложби и других садржаја, с циљем да СКЦ буде једно од најзначајнијих мјеста што се тиче културе у Бањалуци.

Поред тога, створена је и могућност да с активним радом почне и студентска задруга или служба за запошљавање студената у оквиру Студентског града. Како је казао Милан Комљеновић, директор ЈУ Студентски град “Никола Тесла” Бањалука, рекао је да је та одлука о промјени статуса донесена послије велике борбе, која је трајала око три године, након чега су створени услови.

“Суштински се ради на томе да се поправи студентски стандард. Студенти поред исхране и смјештаја, те нешто културнх садржаја које смо досад имали кроз Клуб студената Бањалука, с овим добијају СКЦ”, рекао је он. Када се та одлука у цјелини имплеметира, он каже да ће ту имати студентско позориште, биоскоп, мултимедијални центар с библиотеком и студентским медијима.

“Ту су и студентска задруга или служба за запошљавање студената у оквиру Студентског града, која је већ регистрована, те амбуланта која функционише”, казао је он и нагласио да је ово сада једина установа у БиХ која има статус студентског града, у којем ће, како је најавио, бити улагања ове године, прије свега за санацију павиљона студентског смјештаја.

Синиша Килибарда, представник Уније студената РС, рекао је да ће одлука о промјени облика организације прије свега имати значај за студенте због културних дешавања на Универзитету у Бањалуци.

“Биће више представа, галерија слика, концерата… Досад је то било слабо заступљено. Ово ће бити Студентски културни центар, који је први у БиХ, а у окружењу досада има у Загребу, Београду и Нишу”, рекао је Килибарда. Он је истакао да ће студенти Академије умјетности узети активно учешће у организацији тих културних дешавања. Нагласио је да је потребно ријешити питање студентске задруге, јер треба ићи на измјене Закона о опорезивању да се снизи порез који би плаћала задруга у односу на државу, а све како би студенти могли да зараде више. Према његовим ријечима, СКЦ ће бити у згради четвртог павиљона, чија изградња би требало да почн ускоро, гдје је предвиђена једна позоришна сала.

Све у свему, представници студената, заједно са управом сада већ Студентског града и Владом РС, учинили су значајан корак у подизању студентског стандарда на виши ниво.

Самоодрживост

Велико учешће у овом значајном подухвату имала је и Скупштина студената Студентског центра “Никола Тесла”, чији је предсједник Игор Мацановић рекао да је то велики корак за Универзитет у Бањалуци и цијелу РС. Међутим, додао је да су они сада у току израде пројекта који би обухватао финансијску самоодрживост Студентског града, а то је покретање пољопривредне производње кроз мензу, гдје би студенти могли вршити праксу, а притом добијати готове и квалитетније производе с којима би у неком дијелу могли изаћи и на тржиште.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *