Србија: Датума за преговоре са ЕУ крајем 2013. године

Због дијалога са Приштином чекаћемо још годину дана до одређивања датума за почетак преговора са ЕУ, каже замјеник предсједника Одбора за европске интеграције. Шансе да Србија на пролеће или лето наредне године добије датум за почетак преговора о приступању Европској унији, како се то неки надају, веома су мале, казао је за „Политику” Ласло Варга, […]

среда, август 22, 2012 / 10:47

Због дијалога са Приштином чекаћемо још годину дана до одређивања датума за почетак преговора са ЕУ, каже замјеник предсједника Одбора за европске интеграције.

Шансе да Србија на пролеће или лето наредне године добије датум за почетак преговора о приступању Европској унији, како се то неки надају, веома су мале, казао је за „Политику” Ласло Варга, заменик председника Одбора за европске интеграције Скупштине Србије.

Он подсећа да ће Европска комисија у октобру објавити свој извештај о напретку Србије и саопштити да ли препоручује нашу земљу за даље интеграције.

„Ако не буде одређен датум за почетак преговора, а шансе су мале, онда ће вероватно поставити неке задатке. На питање напретка ЕК се, по правилу, враћа након годину дана, а то значи наредне јесени. И зато мислим да је мало реално да датум почетка преговора добијемо пре децембра 2013. године”, објаснио је Варга.

Ако крене политички дијалог са Приштином, није реално очекивати да се он заврши у року од два-три месеца. А пошто је то најважнији услов, сигурно ћемо годину дана чекати до одређивања датума за почетак преговора, додао је Варга.

Он не спори да се дешавају и изузеци па је то био управо случај и са Србијом која је кандидатуру добила у марту што није уобичајено.

„Пракса је да се одлуке које се односе на проширење доносе на децембарском самиту. Ја сам мислио и да кандидатура није реална за март, али долазили су избори и биле су специфичне околности па се ЕУ, ипак, вратила на то питање у марту. Међутим, ове односно наредне године баш ништа неће у односу на нас бити специфично. Бар тако се чини у овом тренутку”, истакао је Варга.

Ових дана, подсетимо, било је најава да би Србија у европским интеграцијама могла да начини корак на пролеће или у лето следеће године. Тако је Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије, рекао да би био срећан да до пролећа добијемо датум за почетак преговора, а Милан Пајевић, директор владине Канцеларије за европске интеграције, каже да је реално очекивати да тај датум добијемо следећег лета.

Много оптимистичније најаве давали су представници бивше власти. Послије добијања кандидатуре у марту ове године, тадашњи председник Србије Борис Тадић изјавио је да је оптимиста и да би до краја ове године Србија могла да отпочне преговоре о приступању Европској унији.

Директор Центра за регионализам Александар Попов оцјењује да је Србија можда и могла да добије датум за почетак преговора до краја ове године да није више од пола године изгубљено у изборном циклусу.

„За то вријеме није се могло, нити се радило нешто озбиљније на испуњавању услова које је ЕУ поставила. А услов свих услова је примјена договора из Брисела у преговорима Београда и Приштине и наставак преговора. И једно и друго је било у застоју”, објаснио је Попов.

Овако, како каже, са закашњењем од пола године биће настављени преговори. Сада се одређује њихов профил и ниво ће бити други. Тек када се нађу две делегације моћи ће да се види шта је урађено.

Зато се он слаже са Варгом да од датума почетка преговора нема ништа у децембру. Нова власт је, каже, веома реална и најоптимистичкији могући термин је прољеће наредне године. Уколико искрсну неки проблеми с обзиром на то да ће се водити и политички дијалог могуће је да од наставка интеграција не буде ништа до краја идуће године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *