Србија данас негира хрватске, и представља своје аргументе

У Међународном суду правде излагањем српског правног тима биће настављена усмена расправа у спору између Србије и Хрватске по узајамним тужбама за геноцид на подручју Хрватске од 1991. до 1995. године. Хрватски аргументи, по оцјени правног тима Србије, нису били јаки и није се чуло ништа ново. Српски заступници ће најприје оспоравати наводе хрватске стране […]

понедељак, март 10, 2014 / 08:50

У Међународном суду правде излагањем српског правног тима биће настављена усмена расправа у спору између Србије и Хрватске по узајамним тужбама за геноцид на подручју Хрватске од 1991. до 1995. године.

Хрватски аргументи, по оцјени правног тима Србије, нису били јаки и није се чуло ништа ново.

Српски заступници ће најприје оспоравати наводе хрватске стране и доказивати да почињени злочини немају битне елементе геноцида, а потом представити противтужбу Србије из 2010. године.

"Најпре ћемо одговорити на наводе хрватске тужбе које смо имали прилику да чујемо током прошле семице, а потом у другој половини недеље, представити наш противтужбени захтев, на који ће касније Хрватска такође имати могућност да одговори, рекао је шеф правног тима Саша Обрадовић у изјави Танјугу.

Потом ће професор из Канаде Вилијем Шабас говорити о тумачењу Конвенције о геноциду у свјетлу пресуде у "босанском случају" из 2007. године и накнадне јуриспруденције међународних судова, која је ту пресуду углавном подржала и узела је за свој ауторитет, указао је Обрадовић.

"То је за нас веома битно јер ће се на тај начин показати суду да је тумачење које је суд тада имао, а које Хрватска данас сматра рестриктивним на неки начин, заправо постало ауторитативно и да ово што Хрватска тражи од суда – да се ти стандардни прошире, није основано", рекао је Обрадовић.

Вицепремијер Александар Вучић рекао је да Србија има озбиљне аргументе, што се очитава у чињеници да је после сукоба током 90-их у Хрватској остало мање од 30 одсто српског становништва.

Односи са сусједима биће добри, иако неки други нису жељели да повуку тужбе, каже Вучић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *