Срби блокирали пут због хапшења адвоката

У мјесту Рударе у косовској општини Звечан локални Срби блокирали су магистрални пут Приштина-Рашка, изражавајући незадољство због јутрошњег хапшења двојице адвоката – Дејана А. Васића и Фарука Коренице у Косовској Митровици. Блокада пута је почела у 15.00 часова, а међу окупљенима су и представници локалних самоуправа са сјевера Косова. Предсједник Скупштине општине Сјеверна Митровица Ксенија […]

уторак, март 25, 2014 / 16:45

У мјесту Рударе у косовској општини Звечан локални Срби блокирали су магистрални пут Приштина-Рашка, изражавајући незадољство због јутрошњег хапшења двојице адвоката – Дејана А. Васића и Фарука Коренице у Косовској Митровици.

Блокада пута је почела у 15.00 часова, а међу окупљенима су и представници локалних самоуправа са сјевера Косова.

Предсједник Скупштине општине Сјеверна Митровица Ксенија Божовић рекла је да Еулекс, хапшењем угледних грађана са сјевера Косова и Метохије, потврђује из дана у дан да није статусно неутралан.

"Мисија Еулекс се ставља на страну оних који сматрају да је на сјеверу превише Срба које треба застрашити, протерати и свести по стандардима Приштине на `разуман` број. Срба на сјеверу изгледа треба да буде онолико колико их је у Пећи, Приштини, Призрену, Гњилану", рекла је Божовићева.

Она је изразила запрепаштење због привођења адвоката Дејана Васића, који је иако прогнан из Приштине одлучио да остане на Косову, те Фарука Коренице из угледне митровичке породице.

"Као предсједник СО Сјеверна Митровица и потпредсједник Грађанске иницијативе `Србија, демократија, правда` Оливер Ивановић, тражим од Еулекса да двојицу адвоката пусти на слободу, да и осталим ухапшеним Србима омогући да се бране са слободе. Очекујем да ће Еулекс схватити да хајком на угледне Србе са сјевера дестабилизује крхку безбједност, што може имати негативне посљедице за које ће припадници ове мисије сносити одговорност", поручила је Божовићева.

Ухапшени Дејан А. Васић је бранилац Жарка Веселиновића, који је оптужен за покушај убиства двојице специјалаца косовске полицијске јединице Росу.

Веселиновићу је недавно, послије гаранције Владе Србије, затворски притвор замијењен кућним притвором.

Васић је бранио и оптужене за инциденте приликом нелегалног заузимања суда 2008. године у сјеверној Косовској Митровици, те Лазу Лазића из Штрпца коме се на терет ставља "удруживање против уставних аката Косова".

Васић је и адвокат ухапшеног пензионисаног пуковника Министарства унутрашњих послова Србије Драгољуба Делибашића, коме се на терет стављају тешка кривична дјела 1999. и 2000. године у Косовској Митровици, повезана с предметом ухапшеног лидера Грађанске иницијативе "Србија, демократија, правда" Оливера Ивановића, који је осумњичен за ратни злочин.

Портпарол Еулекса Ирина Гудељевић изјавила је данас да ће више детаља о овом случају бити познато током дана.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *