Срби блокирали прилаз суду у К. Митровици

Срби су јутрос, нешто прије 7.00 часова, блокирали улаз у зграду Основног суда у сјеверном дијелу Косовске Митровице у којој би, како је најављено, требало да буде изречена пресуда петорици Срба и једном Рому – осумњиченим за мартовске нереде 2008. године – јавља дописник Срне. Јаке снаге Еулекса прије 7.00 часова стигле су испред зграде […]

четвртак, март 28, 2013 / 08:29

Срби су јутрос, нешто прије 7.00 часова, блокирали улаз у зграду Основног суда у сјеверном дијелу Косовске Митровице у којој би, како је најављено, требало да буде изречена пресуда петорици Срба и једном Рому – осумњиченим за мартовске нереде 2008. године – јавља дописник Срне.

Јаке снаге Еулекса прије 7.00 часова стигле су испред зграде суда, али им Срби нису дозволили да уђу у зграду Суда, па су се специјалци Еулекса након краћег задржавања вратили назад у јужни дио Косовске Митровице.

У граду су се чуле сирене за узбуну, које су биле својеврсни позив грађанима на окупљање, а обје капије које воде према Основном суду у Косовској Митровици блокиране су тешком механизацијом, једним багером и са неколико камиона, који су препријечени на путу.

Грађани се и даље налазе испред зграде суда, а са њима је и општинско руководство и начелник округа Раденко Недељковић.

Петорици Срба и једном Рому – Марјану Илинчићу, Зорану Чавићу, Драгану Милојевићу, Миодрагу Ралићу, Небојши Јовићу и Авнију Краснићију ставља се на терет да су починили 20 кривичних дјела током сукоба испред зграде суда у Косовској Митровици 2008. године.

Њих терете за нелегално заузимање суда који се налази у сјеверном дијелу Митровице, позив на отпор, ометање службених лица у вршењу службене дужности, учествовање у маси која врши кривично дјело, угрожавање Уједињених нација и придруженог особља, оштећење покретне имовине, распиривање националне, расне, вјерске или етничке мржње, раздора или нетрпељивости, и за учешће у групи која је ометала службена лица у вршењу службене дужности.

Током инцидената погинуо је један украјински полицајац, повријеђена су 64 полицајца Унмика, 24 припадника Кфора и око стотину српских демонстраната.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *