Спрема се закон за ситне функционере

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић рекла је да су у току припреме за измјене Закона о статусу функционера у јединицама локалне самоуправе којима би били предефинисани критеријуми и смањени до сада дозвољени максимуми највише плате Решићева је навела да су овим законом, који је први пут донесен 2005. године и до […]

недеља, децембар 9, 2012 / 01:14

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић рекла је да су у току припреме за измјене Закона о статусу функционера у јединицама локалне самоуправе којима би били предефинисани критеријуми и смањени до сада дозвољени максимуми највише плате

Решићева је навела да су овим законом, који је први пут донесен 2005. године и до сада није мијењан, дефинисани критеријуми према којима се исплаћују плате функционера, али само највише плате.

"Ми не дефинишемо сваку плату у свакој општини, то је на локалној заједници", рекла је Решићева вечерас за Алтернативну телевизију.

Она је напоменула да Влада нема надлежности над јединицама локалне самоуправе, али да ради заједно са њима, те да им када је ријеч о смањењу плата или другим уштедама сугерише да и оне пажљиво штеде.

"Према тренутним показатељима, већина општина у Српској то и јесте учинила, и захваљујући реално планираним буџетима, упркос економски тешким временима, нисмо имали великих проблема у функционисању јединица локалне самоуправе", истакла је Решићева.

Када је ријеч о општинама Невесиње и Угљевик, гдје запосленима у администрацији нису исплаћене плате, доприноси, а тражи се чак и кредитно задужење, Решићева каже да одговорност за то мора да сноси локална власт, те да је проблем могуће ријешити унутрашњим прерасподјелама и другим уштедама.

Према њеним ријечима, и питање вишка броја запослених и отпуштања радника у администрацији, такође, је ствар локалних парламената.

Решићева сматра да општине нису презадужене, те појашњава да је, према Закону о задуживању, дугу и гаранцијама Републике Српске, максимум преко којег се ниједна општина не може задужити 18 одсто од њених остварених прихода у односу на протеклу годину.

"Оне општине које имају близу тих 18 одсто су Добој, Пале, Оштра Лука, Кнежево, Ново Горажде, али не и више од од тог законом дозвољеног максимума", рекла је Решићева.0 КОМЕНТАРА

  1. Шта ће уопште начелницима из реда режимског снсд-а, днс-а и сепсе плате?
    Те плате треба укинути, јер они само проводе оно што им режимлије зацртају! За које клинчево здравље плаћати за једно те исто и министре на челу са оном ћелавом пичкетином, а онда за исти посао плаћати њихове послушнике на локалу!?
    Коју то политику може водити неки снсд-ов курац начелнички у Калиновику или Бањалуци?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *