Спомен-плоче Десанки Максимовић и Бранку Ћопићу

БЕОГРАД – На згради у улици Краља Милана 23, у којој је живјело двоје академика, пјесника и прозаиста за дјецу и одрасле и дугогодишњих комшија, Десанка Максимовић и Бранко Ћопић, представници министарстава културе Србије и Српске откривене су спомен-плоче. Умјесто министра културе у влади Српске, Антона Касиповића, чину откривања присуствовала је помоћница министра за културу […]

уторак, јануар 11, 2011 / 18:05

БЕОГРАД – На згради у улици Краља Милана 23, у којој је живјело двоје академика, пјесника и прозаиста за дјецу и одрасле и дугогодишњих комшија, Десанка Максимовић и Бранко Ћопић, представници министарстава културе Србије и Српске откривене су спомен-плоче.

Умјесто министра културе у влади Српске, Антона Касиповића, чину откривања присуствовала је помоћница министра за културу Ирена Солдат, која је асистирала Небојши Брадићу.

Десанска Максимовић (1898-1993) је у стану на петом спрату у строгом центру Београда провела последње две деценије живота и преминула, а сахрањена је у завичају, Бранковини.

Њен млађи колега по перу Ћопић (1915-1985) од седамдесетих је живео један спрат ниже и ту је настала његова чувена збирка прича „Башта сљезове боје”, а из истог стана је кренуо и до савског моста на коме је прекратио себи живот.

О великанима српске књижевности и њиховом дјелу говориће писац, омиљени песник за децу Љубивоје Ршумовић, док ће драмска уметница Ксенија Јовановић говорити Десанкине стихове из збирке „Немам више времена”, а њен колега и Ћопићев земљак Тома Курузовић читаће Ћопићев увод за „Башту”.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *