СПЦ против државне политике на КиМ

Синод СПЦ, у оштро интонираном писму, затражио од предсједника и Владе да одбију приједлог о управљању прелазима и изнио свој план за рјешење косовског проблема. Тај приједлог састоји се од осам тачака – од поништавања границе Петра Стамболића до захтјева за уклањање Бондстила. Овим докуметом, који преноси магазин Недељник, од државе се захтјева да не […]

четвртак, децембар 6, 2012 / 12:23

Синод СПЦ, у оштро интонираном писму, затражио од предсједника и Владе да одбију приједлог о управљању прелазима и изнио свој план за рјешење косовског проблема.

Тај приједлог састоји се од осам тачака – од поништавања границе Петра Стамболића до захтјева за уклањање Бондстила.

Овим докуметом, који преноси магазин Недељник, од државе се захтјева да не "учествује у самоубиству земље".

"Од садашње Владе и Скупштине очекује се да умјесто прихватања ‘интегрисаног управљања границом’ преиспита све договоре претходне Владе о ‘прелазима’ који нису потврђени Скупштином", наводи се у писму.

Од државниг органа се тражи и да се прије било каквих других разговора – од међународне заједнице захтјева гаранција повратка хиљада прогнаних са Косова, обнову кућа и храмова и доношење Закона о реституцији друштвене и црквене имовине на Косову и Метохији.

У писму даље стоји:

"Овоме да додамо и сљедеће, нимало безначајно: онима који спроводе корак по корак стварање независног Косова, није свеједно која власт у Србији ће то аминовати. Зато тај "врућ кромпир" саморазарања, утрампљују, не "својим" еврослинавцима, него онима које је народ изабрао због њиховог националног опредјељења. Кад Косово предају, мисле такви, они које је народ изабрао сматра, а и сами то тврде, насљедницима ослободилаца Косова, и то баш на стогодишњицу његовог ослобођења, ко ће онда моћи у будућности довести под знак питања правду и праведност тог чина?!"
Документ је, како се наводи, послат предсједнику Србије Томиславу Николићу, премијеру Ивици Дачићу, потпредсједнику Владе Александру Вучићу, али и лидерима опозиције.

Подсјетимо, ово писмо објављено је дан након што се Дачић састао са косовским премијером Хашимом Тачијем у Бриселу, гдје је разговарао управо о примјени споразума о интегрисаном управљању царинама, а на дан када се у Предсједништву Србије одржава састанак државног врха с представницима Срба с Косова, управо тим поводом. Такође, државни врх одржао је састанак и синоћ.

Треба подсјетити и да је предсједник Николић три пута ишао на разговор код патријарха српског Иринеја, у јуну, јулу и у новембру, од кога је тада тражио подршку и благослов за државну политику према Косову.0 КОМЕНТАРА

  1. Pogledaj ovih crkvenih ljigavaca,lopova i jebeča maloljetne djece kako su dobili komandu iz Vatikana da sad napadaju srpsku vlast u Srbiji.

    Veoma je vidljivo kako zaoštravaju svoj ton prema sadašnjoj vlasti u Beogradu paralelno sa akcijama te iste vlasti na poboljšanju saradnje sa Rusijom ,borbi protiv tajkuna i lopova stabilizaciji ekonomski uništene države i rješavanju problema Kosova.

    Ljigavcima ,licemjerima i jebačima maloljetne djece nije iz Vatikana komandovano da napadnu psihički bolesnog Borisa Tadića jer on je radio baš onako kako treba za sve Srblje i Srbiju !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *