Шпански политичар једва преживљава са 5.100 евра

Тужна прича шпанског посланика који једва преживљава са 5.100 евра мјесечно покренула је талас критика у рецесијом погођеној Шпанији. Гиљермо Кољарте, који је посланик конзервативне Народне партије у националном парламенту, регионалном парламенту сјевероисточне Галисије, а уједно и градски одборник, изнио је причу о својим финансијским потешкоћама у локалном дневном листу "Воз де Галициа", преноси агенција […]

уторак, август 28, 2012 / 10:45

Тужна прича шпанског посланика који једва преживљава са 5.100 евра мјесечно покренула је талас критика у рецесијом погођеној Шпанији.

Гиљермо Кољарте, који је посланик конзервативне Народне партије у националном парламенту, регионалном парламенту сјевероисточне Галисије, а уједно и градски одборник, изнио је причу о својим финансијским потешкоћама у локалном дневном листу "Воз де Галициа", преноси агенција АФП.

"Као одборник добијам 416 евра, што не покрива готово ништа, око 4.200 евра зарађујем као народни посланик, 290 добијам за вријеме проведено у Народној скупштини. Према томе, све заједно зарађујем око 5.100 евра, и веома ми је тешко да са тим новцем преживим", пожалио се он.

У земљи гдје је сваки четврти назапослен и од којих многи примају само 400 евра мјесечно по истеку регуларних накнада за незапослене, таква прича није изазвала нарочито повољне реакције сународника.

Минимална плата у Шпанији је 641 евра мјесечно.

"Јадни човјек, саосјећам са њим", рекао је један од корисника на друштвеној мрежи "Твиттер".

"Уколико је вама тешко да преживите са тим новцем, замислите како је другима", рекао је други.

"Мислим да треба да дате оставку и тако направите друштву услугу", додао је други.
Кољарте се у недјељу вече, након што је претрпио критике својих колега из владајуће Народне странке, извинио на шпанском радију "Кадена сер", рекавши да је он говорио само "фигуративно".

"Извињавам се свима онима који су погођени оваквим мојим ријечима, јер знам савршено добро да постоје људи који живе са 400 или 500 евра, као и многи који немају готово ништа и који заиста пате", рекао је он.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *