Сосос савјетује Британце: Баците фунту, пређите на евро

Амерички милијардер Џорџ Сорос рекао је да Шкотска не би требало да задржи британску фунту. Како је рекао, увођење посебне валуте представљало би потенцијални ризик, због тога што су слабе валуте често предмет напада. Валутни спор се све више захуктава са приближавањем референдума о независности Шкотске, који је заказан за 18. септембар, пренио је Ројтерс. […]

среда, март 12, 2014 / 23:03

Амерички милијардер Џорџ Сорос рекао је да Шкотска не би требало да задржи британску фунту.

Како је рекао, увођење посебне валуте представљало би потенцијални ризик, због тога што су слабе валуте често предмет напада.

Валутни спор се све више захуктава са приближавањем референдума о независности Шкотске, који је заказан за 18. септембар, пренио је Ројтерс.

Националистичке странке у Шкотској желе да задрже фунту и услуге Централне банке Енглеске, али три кључне партије у Британији противе се таквом плану, наводећи да ако Шкотска напусти Британију, то значи да напушта фунту.

"Сматрам да би у случају отцјепљења и независности Шкотске, њено задржавање фунте и услуга Централне банке Енглеске било практично немогуће", изјавио је Сорос на конференцији за новинаре у Лондону, гдје је промовисао своју нову књигу о Европској унији.

Сорос је, такође, истакао да би посебна валута Шкотске била "веома неефикасна и потенцијално опасна".

"Тржишта и валуте често могу бити нападнути, а када имате слабу валуту, тај ризик је још већи", додао је Сорос.

Према његовим ријечима, алтернативно рјешење за Шкотску било би да затражи чланство у Европској централној банци (ЕЦБ) и да постане дио еврозоне, усвајајући евро као своју валуту. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *