Сорош: Распад еврозоне – ето Њемачке империје

Најгори сценарио кризе у еврозони је могућ у виду распада тог монетарног блока, а потом и цијеле ЕУ, уз истовремени крах глобалне привреде, каже Џорџ Сорош. Како наводи, све би то вјероватно довело до појаве нове њемачке империје. У анализи коју је објавио на властитом интернет порталу, Сорош предвиђа да је Европи остало највише три […]

среда, јун 6, 2012 / 10:21

Најгори сценарио кризе у еврозони је могућ у виду распада тог монетарног блока, а потом и цијеле ЕУ, уз истовремени крах глобалне привреде, каже Џорџ Сорош.

Како наводи, све би то вјероватно довело до појаве нове њемачке империје.

У анализи коју је објавио на властитом интернет порталу, Сорош предвиђа да је Европи остало највише три мјесеца да ријеши дужничку кризу и ако се то не обави на ефикасан начин усљедиће фактички распад ЕУ, уз поништавање свих раније постигнутиг споразума у оквиру Уније, укључујући шенгенски, са јако негативним посљедицама за глобалну економију.

“Послије кризе 2008. године економисти и друштво су признали да је економска теорија претрпјела крах, не успјевши да уведе јединствене и универзалне законе. Дужничка криза у Европи је оборила економску теорију, пошто економисти нису узели у обзир разлике између социјалних и фундаменталних наука”, образлаже Сорош.

Сорош предлаже екстерне мјере за реанимацију ЕУ, које се морају усмјерити истовремено на рјешавање банкарске и дужницке кризе. Он препоручује и оснивање јединственог система гаранција за депозите, што ће спријечити повлачење средстава из банка и смањење цијене рефинансирања за проблематичне земље.

Амерички инвеститор, међутим, упозорава да ће на самиту крајем јуна европски лидери највјероватније покушати “да купе још мало времена”, умиривши тржишта полумјерама. За три мјесеца инвеситори ће, међутим, опет почети да траже веће приносе на обвезнице, а то ће бити крај ЕУ.

У свом виђењу даљег развоја кризе у Европи Сорош предвиђа три варијанте.

У првој прогнози он очекује потпун али контролисан, раније изрежиран, распад еврозоне. У том случају може да се сачува заједничко тржиште, али без заједничке валуте. Уколико се настави процес дезинтеграције финансијског система ЕУ, могуће је одустајање од евра без већих губитака.

Уколико распад наступи раније, биће хаотичан, и у том случају је вјероватно поништење Шенгенског споразума, пад јединственог тржиста и распад цијеле Европске уније. Европа ће, ако се то годити, бити у горем положају него прије стварања уније, каже Сорош.

У трећој варијанти Сорош очекује стварање њемачке империје. Њемачка ће предузети све што је неопходно како би спасила заједничку валуту, што ће неизбјежно резултирати трансформацијом Европе у нову империју са центром у Берлину.

То је свакако далеко од идеала, који су жељели европски лидери стварајући ЕУ.

Сорош је, ипак, увјерен да Њемачка може, уколико хоће, да наступа у духу њемачког идеализма, али ће то од ње захтијевати пожртвовање и одустајање од дијела интереса. “Морамо да предузмемо све како би убиједили Њемачку да сачува Европску унију као ‘фантастичан објекат’ јер од тога зависи будућност Европе”, наводи амерички милијардер и берзански мешетар.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *