Соренсен: БиХ до краја године неће моћи поднијети апликацију за чланство

Специјални представник ЕУ за БиХ Петер Соренсен потврдио је да БиХ до краја године неће моћи да поднесе кредибилну апликацију за чланство у Унији. "Кључ је у кредибилној апликацији, односно увјерљивом захтјеву. Ви можете да га поднесете кад желите, али морате вјеродостојно да испуните услове и покажете да је могуће да испуните све на шта […]

субота, октобар 13, 2012 / 14:14

Специјални представник ЕУ за БиХ Петер Соренсен потврдио је да БиХ до краја године неће моћи да поднесе кредибилну апликацију за чланство у Унији.

"Кључ је у кредибилној апликацији, односно увјерљивом захтјеву. Ви можете да га поднесете кад желите, али морате вјеродостојно да испуните услове и покажете да је могуће да испуните све на шта сте се обавезали у Споразуму о стабилизацији и придруживању", навео је Соренсен.

Он је за "Еуроблиц" рекао да нема смисла подношење захтјева прије него што се нема вјеродостојно увјерење.

Одговарајући на питање да ли БиХ, уз непровођење одлуке "Сејдић-Финци" и негативног извјештаја о резултатима приближавања ЕУ, може очекивати санкције, Соренсен је рекао "да и не".

"Сама санкција лежи у чињеници да не идете напријед. Примјера ради, овдје плаћам литар млијека готово исто као што плаћам у Данској. Дакле, становништво жели да крене напријед, а неиспуњавањем ових услова тога нема", навео је Соренсен.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *