Смјена на врху кинеских богаташа

Најбогатији човјек у Кини је Ли Хеђун, оснивач компаније Ханерџи, која производи соларне ћелије од танког филма. Према подацима Руперта Хуџверфа, оснивача водеће компаније за истраживање богатства у Кини “Хурун рипорт”, Лијево богатство се процјењује на 26 милијади долара. То значи да је престигао оснивача сајта Алибаба Џека Маа, са богатством од око 24,5 милијарди […]

петак, април 10, 2015 / 11:21

Најбогатији човјек у Кини је Ли Хеђун, оснивач компаније Ханерџи, која производи соларне ћелије од танког филма.

Према подацима Руперта Хуџверфа, оснивача водеће компаније за истраживање богатства у Кини “Хурун рипорт”, Лијево богатство се процјењује на 26 милијади долара. То значи да је престигао оснивача сајта Алибаба Џека Маа, са богатством од око 24,5 милијарди долара.

У интервјуу за мрежу ЦНБЦ, Хуџверф је рекао да су Ли Хеђун, Џек Ма и Ванг Ђијанлин из “Ванда групе” “велика тројка” на кинеској листи најбогатијих.

“Они ће можда међусобно поново замијенити мјеста, али ова тројица су дефинитивно на врху”, рекао је он.

Кина, укључујући и административне регионе Хонг Конг и Макао, као и Тајван, званично има 478 милијардера, али Хуџверф тврди да их заправо има близу 1.200.

“На сваког богаташа кога смо нашли, долази још најмање један, ако не и два”, изјавио је он.

Кинески богаташи се, наиме, труде да сакрију своје богатство од власти. Владине строге мјере против корупције довеле су до хапшења хиљада богатих Кинеза, од којих су многи оптужени за крађу и превару, а неки су чак осуђени на смрт.

“Многи предузетници су узнемирени и буде се с питањем ко ће бити следећи ухапшен”, каже он.

Владине мјере и жеља многих Кинеза да обезбиједе и увећају богатство навели су велики број њих да преселе породице и новац у иностранство.

“Хурун рипорт” открива да је чак 64 одсто богатих Кинеза или отишло у иностранство или планирају да то ураде наредних година. Хуџверф каже да ће се такав тренд највјероватније наставити и допринети расту цијена некретнина у САД, Аустралији и другим омиљеним дестинацијама богатих Кинеза. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *