Словенија: Порески дужници на стубу срама

У Словенији је данас на снагу ступио закон према којем ће се једном мјесечно објављивати листа порезних дужника чије обавезе према држави прелазе 5.000 евра, уз предвиђену тромјесечну „амнестију“ уочи јавне објаве. Дужницима је пружена прилика да дуг намире, или смање до 15. марта наредне године и на тај начин избјегну јавну објаву, односно стављане […]

уторак, децембар 11, 2012 / 19:12

У Словенији је данас на снагу ступио закон према којем ће се једном мјесечно објављивати листа порезних дужника чије обавезе према држави прелазе 5.000 евра, уз предвиђену тромјесечну „амнестију“ уочи јавне објаве.

Дужницима је пружена прилика да дуг намире, или смање до 15. марта наредне године и на тај начин избјегну јавну објаву, односно стављане на "листу срама".

Како је за телевизијску станицу "Поп" појаснио представник државне пореске управе Стојан Главач прва листа дужника биће објављена на страницама пореске и царинске управе тек 15. марта 2013.

Иако су измјене закона о пореском поступку већ на снази, њима се одређује да се на порески "стуб срама" ставе они који с подмирењем обавеза касне најмање 90 дана, али се закон не може примјењивати ретроактивно на оне који у садашњем тренутку толико касне.
Наредна три мјесеца ће моћи да своје дуговање подмире или смање на износ нижи од 5.000 евра, а могу се договорити и о отплати дуга на рате.

Приликом прихватања измјена закона о пореском поступку прошлог мјесеца у парламенту се нико није отворено супротставио објављивању "листе срама" за порезне дужнике, иако су из опозиције указали да то неће допринијети жељеном повећању "пореске културе".
Умјесто тога, мишљење је предстваника појединих опозиционих странака у словеначком парламенту, требало би повећати способност државних органа да наплаћују порезе, царинска и друга давања.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *